in

Pe ce au cheltuit britanicii în luna decembrie, cumpărături de Crăciun la un nivel record de 12,8 miliarde de lire sterline

În decembrie, gospodăriile din Marea Britanie au cheltuit cu 1,1 miliarde de lire sterline mai mult pe alimente decât în anul precedent, ceea ce a dus cheltuielile de Crăciun la un nivel record de 12,8 miliarde de lire sterline, dar au primit mai puține produse în coșurile de cumpărături, deoarece inflația galopantă s-a simțit din plin, scrie The Guardian.

Într-un indiciu clar al modului în care creșterea prețurilor afectează bugetele gospodăriilor, cel mai recent raport lunar al analiștilor de retail Kantar a arătat că, în ciuda faptului că suma totală cheltuită de cumpărători a crescut cu peste 9%, volumul vânzărilor a scăzut cu 1% față de aceeași lună din 2021.

Cumpărături de Crăciun la un nivel record

Mulți și-au făcut provizii de alcool pentru a se bucura în timp ce urmăreau Cupa Mondială de fotbal masculin, vânzările de bere atingând cel mai ridicat nivel din acest an în ziua meciului Angliei cu Franța din sferturile de finală, pe 10 decembrie.

Cu toate acestea, cea mai populară zi de cumpărături a anului a fost vineri, 23 decembrie – când mai mult de jumătate dintre gospodării au mers în magazine sau au primit o livrare.

Luna trecută a fost cea mai aglomerată în supermarketuri de la pandemia de coronavirus, vânzările online reprezentând o proporție mai mică din totalul exploziei festive decât anul trecut.

Inflația i-a determinat pe cumpărători să renunțe la unele produse tradiționale preferate.

De exemplu, numărul de plăcinte cu carne tocată vândute abia a crescut, dar suma cheltuită pentru acestea a crescut cu 19%. Doar 45% dintre gospodării au cumpărat varză de Bruxelles, față de 48% cu un an înainte. Cu toate acestea, numărul de budinci de Crăciun vândute a crescut cu 6%, în ciuda inflației puternice, ceea ce înseamnă că cumpărătorii au cheltuit în total cu 16% mai mult pentru acest desert festiv.

În condițiile unei concurențe puternice între supermarketuri, inflația prețurilor produselor alimentare a scăzut la 14,4% în decembrie, de la 14,6% în noiembrie. Valoarea vânzărilor de produse alimentare de luat acasă – deci fără a include sandvișurile și băuturile la pachet – a crescut cu 7,6% în cele trei luni până la 25 decembrie, doar vânzările la Morrisons și Waitrose scăzând.

Vânzările de articole premium de marcă proprie au fost deosebit de mari

Fraser McKevitt, șeful departamentului de retail și cunoaștere a consumatorilor de la Kantar, a declarat: “Aceasta este a doua lună consecutivă în care inflația prețurilor la produsele alimentare a scăzut, ceea ce dă speranțe că ce a fost mai rău a trecut. Cu toate acestea, este încă o cifră dureros de mare în ritmul actual, având un impact asupra modului în care și a ceea ce cumpărăm în magazine.”

Vânzările de articole premium de marcă proprie au fost deosebit de puternice, Aldi și Lidl fiind în frunte, susținând creșterea totală a vânzărilor cu 27% și, respectiv, 24% în cele trei luni până în ziua de Crăciun – cu mult înaintea Tesco, Sainsbury’s și Asda, care au raportat creșteri de 6%, 6,2% și 6,4%.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3]

Încoronarea regelui Charles ar putea fi „invalidată” din cauza unei aventuri, spune biograful regal

șoferi Marea Britanie amendați

Aproape un milion de șoferi din Marea Britanie riscă să fie amendați cu 1.000 lire sterline pentru că nu au făcut un lucru simplu