in

Informații generale despre alegerile pentru Parlamentul European

Informații generale despre alegerile pentru Parlamentul European

La data de 9 iunie 2024, cetățenii României sunt invitați să participe la alegerea a 33 de membri ai Parlamentului European. Acești membri vor reprezenta România pentru un mandat de cinci ani.

O dară la 5 ani au loc alegerile pentru Parlamentul European și nu în toate statele membre au loc alegeri în același timp. Anul acesta alegerile au loc în perioada 6-9 iunie, fiecare stat organizând votul în zile diferite.

Dreptul de vot este garantat ca fiind universal, secret, direct, egal și liber exprimat, fiecare alegător având posibilitatea de a vota o singură dată.

De ce este important să votați?

Deputații Parlamentului European sunt cei care iau decizii care ne afectează viața de zi cu zi. Aceste decizii afectează locurile de muncă, accesul la serviciile medicale, etc.

Cine are drept de vot?

Cetățenii români eligibili trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți până inclusiv în ziua alegerilor și să nu fie sub efectul unei hotărâri judecătorești definitive care impune consiliere judiciară, tutelă specială sau care prevede pierderea drepturilor electorale.
Cetățenii comunitari din alte state membre ale Uniunii Europene pot vota pentru reprezentanții României în Parlamentul European, cu condiția să fie înregistrați în listele electorale speciale.

Unde puteți vota?

Dacă vă aflați în străinătate pe data de 9 iunie 2024, indiferent de motiv (domiciliu, reședință sau turism), aveți posibilitatea de a vota la orice secție de votare organizată în afara țării.

Cetățenii români din Marea Britanie pot vota pe 9 iunie la secțiile de votare organizate de către statul român prin intermediul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Nu sunt necesare proceduri suplimentare pentru înregistrarea la vot.

Informații despre Secțiile de Votare

Lista completă a secțiilor de votare din străinătate va fi publicată cu cel puțin 30 de zile înainte de alegeri, pe data de 10 mai 2024. Informațiile vor fi disponibile prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Pentru mai multe detalii despre cum și unde puteți vota în străinătate, vizitați site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Cu ce acte de identitate puteți vota?


În străinătate se poate vota pe baza următoarelor documente de identitate românești valabile:

  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • pașaportul simplu;
  • pașaportul simplu electronic;
  • pașaportul simplu temporar;
    Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie!

IMPORTANT! Se recomandă cetățenilor români care doresc să-și exercite dreptul de vot să verifice din timp valabilitatea actelor de identitate românești și să facă demersurile necesare pentru înlocuirea sau reînnoirea acestora.

Unde pot găsi informații suplimentare despre alegeri?

elections.europa.eu

mae.ro

European Union External Action

Autoritatea Electorală permanentă

Cum se desfășoară votarea?

Data și ora de votare: Votarea are loc duminică, 9 iunie 2024, între orele 7:00 – 22:00.

Închiderea secției de votare: La ora 22:00, președintele biroului electoral al secției de votare declară încheiată votarea și dispune închiderea localului secției de vot.

Votul după ora închiderii: Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot să își exercite dreptul de vot până la ora 23:59.

Verificarea prezenței alegătorilor: Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, verifică la ora 22:00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot, până la ora 23:59.

Procedura la intrare: La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă actul de identitate unuia dintre membrii - operatori de calculator ai secției de votare. Acesta va înscrie codul numeric personal în sistem.

Procesul de vot: După scanarea actului de identitate, alegătorul semnează în lista electorală suplimentară (prin intermediul unui dispozitiv electronic special atașat tabletei existente în secția de votare), primește buletinele de vot și ștampila cu mențiunea "VOTAT" și intră în cabina de vot.

Alegătorii trebuie să voteze individual, în cabine special amenajate, aplicând ștampila cu mențiunea "VOTAT" pe patrulaterul care conține lista de candidați sau numele candidatului pe care doresc să-l voteze.

În cazul în care un alegător, din motive întemeiate, pe care președintele biroului electoral al secției de votare le constată, nu poate să voteze singur, are dreptul să solicite un însoțitor ales de el, pentru a-l asista în cabină. Acest însoțitor nu poate fi nici observator, nici membru al biroului electoral al secției de votare.

După exprimarea votului, alegătorul îndoaie buletinul de vot în așa fel încât partea albă, care conține ștampila de control, să rămână vizibilă și apoi îl introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă în timpul introducerii.

Îndoirea greșită a buletinului de vot nu invalidă votul, atâta timp cât secretul votului este garantat.

În cazul în care buletinul de vot se deschide astfel încât secretul votului nu mai poate fi asigurat, acesta va fi anulat și alegătorul va primi un nou buletin de vot, o singură dată, făcându-se mențiune despre acest lucru în procesul-verbal al operațiunilor de votare.

Alegătorul va restitui președintelui ștampila cu mențiunea "VOTAT", care va fi aplicată pe actul de identitate al alegătorului, menționându-se și data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărții de identitate, pe verso-ul acesteia va fi aplicat un timbru autocolant cu mențiunea "VOTAT" și data scrutinului.

În situația în care un alegător, din motive întemeiate, conform constatării președintelui biroului electoral al secției de votare, nu poate semna în lista electorală, președintele va face o mențiune în listă, care va fi confirmată prin semnătura sa și a încă unui membru al biroului electoral.

IMPORTANT! Urnele de vot special nu sunt utilizate în secțiile de votare din străinătate.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]
violenta scoli uk

Situație alarmantă: doar doi din cinci elevi din Anglia se simt mereu în siguranță la școală

Florin Călinescu va fi pe buletinul de vot la europarlamentare, din partea unui partid din Diaspora