Atenție la ”canibalii auto”, fenomenul i-a amploare tot mai mult în Marea Britanie. Într-un reportaj recent, The Independent i-a numit „canibali auto” și a filmat pe străzile Londrei și ale altor mari orașe britanice în căutare de povești ale victimelor fenomenului momentului: furtul de piese auto de pe străzile rezidențiale și din parcările din oraș.
Chiar și povești paradoxale, cum ar fi cea a unui bărbat de 50 de ani din Midlands căruia i s-a demontat mai întâi o Toyota Yaris și apoi o Kia Niro în decurs de o lună. Șoferii au fost avertizați cu privire la creșterea numărului de infractori care fură piese auto, în timp ce un număr tot mai mare de automobiliști riscă să le fie jefuit vehiculul.
Atenție la ”canibalii auto”, fenomenul i-a amploare tot mai mult în Marea Britanie
Avertismentul vine în contextul în care costul pieselor de schimb a crescut cu aproximativ 35 de procente, infractorii recurgând la furt în loc să plătească pentru înlocuire. Având în vedere că tot mai multe piese sunt furate, experții au detaliat creșterea numărului de “chop shop-uri”, care sunt ateliere de caroserie ilegale folosite pentru a dezasambla piesele furate din mașini.
Aceste piese sunt apoi vândute separat, anul trecut datele au înregistrat că forțele de poliție au descoperit cu 72% mai multe magazine decât în 2022, scrie gbnews.com.
Clive Wain, expert în furtul de vehicule și șef de legătură cu poliția la Tracker, a declarat că producția de piese noi a fost afectată de o serie de factori globali. Efectele pandemiei și ale războiului din Ucraina au avut un impact asupra disponibilității și costului pieselor, a declarat acesta. Wain a explicat: “Acest lucru, împreună cu criza costului vieții, a dus la creșterea cererii de piese second-hand de calitate, ceea ce a dus la acest ultim val de infracțiuni auto. “Chiar și prețurile pieselor de bază, cum ar fi discurile, plăcuțele de frână și lamelele ștergătoarelor, au crescut vertiginos, astfel încât canibalizarea mașinilor poate fi o piață foarte profitabilă pentru infractori.”
Fie că se întâmplă în interiorul magazinelor ilegale de dezmembrări sau în plină zi, la marginea drumului, infractorii sustrag piese, a avertizat el. Hoții fură piese precum faruri și volane, care pot fi vândute pe bani sau pe piața neagră din țară sau din străinătate. El i-a îndemnat pe automobiliști să “facă tot ce le stă în putință pentru a-i descuraja pe infractori să le ia în vizor mașina”, indiferent unde este lăsată.
Sfaturi pentru șoferi
Oferind sfaturi pentru șoferi, el a sfătuit să nu parcheze în zone neiluminate și în schimb să opteze pentru un loc sigur în apropierea sau în interiorul unei case ar putea fi o opțiune mai bună. Șoferii ar trebui, de asemenea, să investească într-o cameră de bord sau într-o cameră de supraveghere vizibilă, cum ar fi o sonerie video care să acopere mașina în timp ce este parcată pe alee.
Cele mai multe mașini sunt deja echipate cu alarme, iar șoferii de vehicule mai vechi care nu dispun de sisteme de securitate sunt sfătuiți să investească într-un strat suplimentar de protecție. O altă sugestie a celor de la Wain a fost montarea unui stâlp de securitate sau a unei porți substanțiale pe alee, care poate oferi o barieră fizică pentru mașină. Ultimul sfat pe care șoferii îl pot încorpora pentru a-și păstra vehiculul în siguranță este să investească într-o soluție de recuperare a vehiculelor furate, care va localiza un vehicul în caz de furt.