in

Afaceri distruse de un nou impozit. Război între guvernul Tudose şi companii

Guvernul condus de Mihai Tudose pregăteşte schimbarea din temelii a sistemului fiscal. Noul program de guvernare prevede că toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea. O primă analiză de impact al acestei măsuri arată însă că ea va fi distructivă pentru mediul de afaceri.
taxe-impozite



Efectele impozitării cifrei de afaceri a companiilor vor fi greu de suportat pentru majoritatea companiilor, în special pentru cele care au venituri de peste 1 milion euro (60% dintre acestea sunt companii cu acţionariat străin), se arată într-un studiu realizat de Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi lector la Institutul Bancar Român. Este primul studiu de impact al măsurilor fiscale din noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE, în condiţiile în care nici guvernul, nici PSD şi nici autorii programului de guvernare nu au făcut public niciun fel de studiu de impact. Potrivit studiului, aproape jumătate dintre firmele active în Romania sunt expuse unor impozite în creştere începând cu anul 2018 şi „aproximativ 1 din 3 companii care activează în România sunt expuse riscului de a intra in insolvenţă din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcţie de venit”.
Înlocuirea profitului brut cu cifra de afaceri ca baza impozabilă este o modalitate prin care coaliţia de la guvernare încearcă să combată practica multinaţionalelor, care nu ar declara tot profitul. Conform reprezentanţilor coaliţiei, multinaţionalele înregistrează un profit impozabil de aproape trei ori mai mic comparativ cu firmele autohtone, deşi nivelul cifrei de afaceri este similar. Declaraţiile sunt făcute în contextul în care veniturile colectate din impozite şi taxe ca şi procent din PIB în Romania sunt de 25,4%, cel mai mic nivel din Uniunea Europeană după Irlanda şi mult inferior mediei de 40,1% înregistrată în UE.

Taxă de soldaritate

Cei care au salarii mai mari de zece salarii minime pe economie vor plăti o „contribuţie de solidaritate”, cel mai probabil începând cu 2018. „Vom introduce contribuţia de solidaritate începând cu 1 ianuarie 2018, dar şi o taxă suplimentară pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătăţii populaţiei”, anunţă noul program de guvernare al guvernului Mihai Tudose.

„Taxa de solidaritate încercăm să o implementăm în 2017. Probabil ea va fi în 2018. După ce primesc datele centralizate, vom stabili procentul. Numărul persoanelor este destul de mic. Se situează până în zece procente, cei care au venituri de peste zece salarii minime pe economie. Luăm în calcul un singur procent şi nu mai multe trepte de impozitare.”

Legat de taxe, nou guvern are în plan, de la 1 ianuarie 2018, şi o taxă suplimentară ce va fi plătită pe „produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătății populației”.

Companiile, nemulţumire la unison

PSD-ul lui Liviu Dragnea, cu noul program de guvernare, pe care noul premier Mihai Tudose va trebui să-l implementeze, a bulversat mediul de afaceri din România.

Toate măsurile de mai sus vor arunca în aer bugetele companiilor, în special ale multinaţionalelor, dar nu numai. Oamenii de afaceri avertizează că impozitarea cifrei de afaceri şi nu a profitului va descuraja investiţiile şi va lovi firmele nou înfiinţate.

Mai mult decât atât, furia tuturor companiilor este că statul ia prin impozite şi taxe, dar dă prea puţin înapoi în ceea ce înseamnă infrastructură, educaţie şi nu în ultimul rând sănătate.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministerul român al Afacerilor Externe, transformat în Ministerul Afacerilor Blue Air

Theresa May vrea întărirea parteneriatului cu „principalul promotor al extremismului islamist în UK”