Cardul European de Sănătate



Dacă plănuiți să călătoriți în străinătate, vă puteți proteja sănătatea și evita plata unor facturi medicale, prin aplicarea pentru Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS), în engleză European Health Insurance Card (EHIC) care este gratuit și care vă asigură tratament medical gratuit sau la costuri reduse în țările din Spațiul Economic European (EEA) și Elveția.

Obținerea cardului

Poate fi dificil și scump să primiți tratament medical în anumite țări. EHIC vă ajută să recuperați costurile medicale generate de vizita în orice stat din EEA, în caz de boală sau accident. De asemenea, este recomandat să vă luați și alte măsuri de protecție când călătoriți, în funcție de riscurile existente în acea țară (de exemplu vaccinurile).

Cardul european de asigurare medicală este gratuit și este valabil în țările din Spațiul Economic European (include toate țările membre ale Uniunii Europene la care se adaugă Islanda, Liechtenstein, Norvegia) și în Elveția.

Dacă sunteți rezidenți în UK, cea mai simplă modalitate de a aplica pentru EHIC este cea online (https://www.ehic.org.uk/Internet/home.do), cardul urmând a fi eliberat în aproximativ 7 zile.

Se poate aplica deasemenea prin telefon, (la numărul 0845 606 2030) sau prin completarea și trimiterea unui formular special prin poștă. Aplicația se poate face atât în numele dvs cât și în numele partenerului/partenerei și al copiilor până la vârsta de 16 ani sau 19 ani, dacă studiază la zi (full time). Pentru aceștia din urmă, pot aplica și persoanele abilitate din unitatea de învățământ din care fac parte.

La momentul aplicației, se solicită furnizarea următoarelor date:

  • nume, prenume;
  • data nașterii;
  • National Insurance Number sau numărul NHS (CHI în Scoția sau Health and Care Number în Irlanda de Nord), respectiv numărul de asigurare de sănătate care apare pe documentul de confirmare care vă este trimis la adresă după ce v-ați înscris la GP.

Cardul este valabil pentru o perioadă de 5 ani: în vederea reînnoirii, aplicația se va înainta anterior datei expirării cu până la 6 luni. Modalitățile de reînnoire sunt identice cu cele prezentate mai sus de obținere a cardului.

În situația în care cardul a fost pierdut sau furat, apelați numarul de telefon 0845 606 2030 în vederea înlocuirii acestuia. Dacă această situație a intervenit în perioada în care vă aflați în străinătate, puteți apela numărul de telefon 0044 1912 181 999 în vederea eliberării unui Certificat Temporar de înlocuire (Provisional Replacement Certificate).

Anumite țări solicită plata în avans a facturilor medicale și recuperarea ulterioară a costurilor. În acest caz, este recomandat să înaintați demersurile de recuperare a costurilor înainte să reveniți în UK. Dacă nu ați reușit acest lucru, apelați numărul de telefon 0191 218 1999 (Overseas Healthcare Team) care vă va asista în această privință.

Av. Mihaela Pădure

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Aleargă pentru România

Prinţul Harry a sărbătorit Paştele în Transilvania. A petrecut româneşte cu slană şi pălincă