Franţa îşi acoperă deficitul de medici cu români. Personalul medical din România, adus la disperare de adânca criză din spitalele din ţară, a devenit sursă de sănătate pentru francezi. Tot mai mulţi doctori români găsesc atractive slujbele din sistemul sanitar din Hexagon.
Subfinanţarea sistemului de sănătate a făcut ca doar în acest an, peste 1.600 de medici să părăsească România pentru a profesa în alte state din Vest. Asta face ca, deşi în fiecare an termină Medicina mii de absolvenţi, spitalele din ţară să nu aibă personal suficient. Salariile şi condiţiile de muncă îi fac pe majoritatea absolvenţilor să viseze la o carieră în Occident. Una din statele europene care se bazează de câţiva ani pe personalul medical românesc este Franţa, mulţi români ajungând să profeseze în oraşele de provincie din Hexagon, evitate de medicii francezi.
Aşteptat ca Mesia
“Am aşteptat-o ca pe Mesia. În sfârşit a venit. După un an fără medic, o comună din Franţa, La Trinite-Porhoet, a găsit o nouă doctoriţă: Iulia Sandu, venită direct din România”, scrie ouest-france.fr.
Totul datorită unui anunţ postat pe internet de primarul Alain Buot. “Sunt doi ani de când mă gândesc să vin să mă stabilesc înFranţa, explică Iulia Sandu, care a lucrat mai mulţi ani într-un cabinet din apropierea Bucureştiului. Prietenii cunosc Franta şi mi-au vorbit despre sistemul de sănătate asemănător cu al nostru. Am început să consult anunţurile din Franţa, în special cele ale spitalelor şi ale primăriilor.”
In iulie a descoperit anunţul. “Am trimis scrisoare de intenţie şi CV-ul, apoi primarul m-a contactat.”
Iulia Sandu a ajuns pe 10 septembrie, pentru a se prezenta în faţa Colegiului Medicilor pentru a obţine dreptul de liberă practică în Franţa. “Este pentru prima dată când vin în Franţa. Am învăţat franceza la şcoală şi din cărţi. Este o provocare, spune doctoriţa. Este şi mai uşor să practic medicina, pentru că plaja noastră de competenţă este mai mare.”
“Este o uşurare pentru comună”, spune primarul Alain Buot. “Am făcut lucrări la cabinet şi la apartamentul de sus, unde va locui”. A fost organizată şi o recepţie în onoarea doctoriţei.
Iulia Sandu va începe consultaţiile şi vizitele la domiciliu “pentru început fără programare, pentru că aşa se practică în România. După aceea le voi programa, dacă vor fi mulţi pacienţi”, spune ea.
La Trinite-Porhoet este o comună cu o mie de suflete din Bretania.
Medicii români, cei mai numeroşi medici străini din Franţa
Conform cifrelor oficiale, există peste 2.000 de practicieni români în Hexagon. Preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa a subliniat că medici românii au un avantaj prin faptul că vin dintr-o ţară francofonă, având cunoştinţe solide de limbă franceză, ceea ce facilitează accesul lor în acestă ţară, unde sunt foarte apreciaţi.