in

Libertatea de informare



Fiecare persoană are dreptul să solicite informaţii deţinute de organe ale sectorului public în baza Legii de liber acces la informare (Freedom of Information Act). În acest articol vom discuta despre prevederile acestei legi, cum să faceţi o cerere şi cum să procedaţi în cazul în care cererea dumneavoastră este refuzată.

Freedom of Information Act vă oferă dreptul de a întreba orice organ public despre toate informaţiile pe care ei le deţin şi pe orice temă alegeţi dumneavoastră. Cu excepţia cazului în care există un motiv întemeiat, autoritatea este obligată să furnizeze informaţia respectivă în cel mult 20 de zile. De asemenea,puteţi solicita să vi se pună la dispoziţie şi informaţiille personale despre dumneavoastră de care ei dispun.

Oricine poate face o asemenea cerere şi nu există niciun fel de restricţie cu privire la vârstă, naţionalitate sau adresa la care locuiţi.

Puteţi solicita orice fel de informaţie, indiferent de domeniu: anumite informaţii însă nu pot fi dezvăluite, cu scopul de a proteja acele categorii de interese permise de către prevederile Actului. În acest caz, autoritatea publică este obligată prin lege să vă comunice motivul reţinerii şi refuzarea informaţiilor respective.

Prevederile Actului se aplică la următoarele autoritaţi publice:

– departamente ale Guvernului şi asambluri locale;

– autorităţi locale şi consilii;

– trusturi de sănătate, spitale şi operaţii ale doctorilor;

– şcoli, colegii şi universităţi;

– poliţie;

– organe publice non-departamentale, comitete şi organe consulative.

Cum să faceţi o cerere

Scrieţi o scrisoare sau trimiteţi un e-mail organului public şi includeţi:

– numele dumneavoastră

– o adresă la care puteţi fi contactat

– o descriere a informaţiei pe care o solicitaţi

Pentru a ajuta şi a grăbi gasirea informaţiei cerute de dumneavostră, acordaţi cât mai multe detalii specifice: de exemplu, spuneţi “protocolul şedinţei unde s-a luat decizia de a face (…)”, în loc de “tot ce aveţi despre (…)”.

Toate autorităţile publice trebuie să îşi administreze informaţiile în conformitate cu o schemă de publicare care descrie ‘clasele’ sau ‘tipurile’ de informaţii pe care acestea le deţin (cum ar fi protocoale sau rapoarte).

Cât timp durează

Răspunsul trebuie să îl primiţi în timp de 20 de zile lucrătoare. Dacă organul public are nevoie de mai mult timp, atunci vi se vă comunica în scris care sunt motivele care justifică întârzierea, şi data la care veţi primi răspunsul oficial din partea autorităţii respective.

Cât vă costă?

Cele mai multe cereri sunt fără plată dar există şi posibilitatea să vi se ceară efectuarea plăţii unei sume mici care se achită pentru fotocopii sau tarif poştal.

Dacă autoritatea publică consideră ca îi vor costa mai mult de £450 (sau £650 pentru administrare centrală) ca să găsească informaţia şi să pregătească emiterea ei, atunci solicitarea dvs poate fi refuzată. Se poate să vi se recomande să vă restrângeţi cererea şi să fiţi mai specifici cu privire la informaţia pe care o căutaţi.

Cum primiţi informaţia

Când faceţi o cerere, puteţi solicita ca informaţia respectivă să vă fie furnizată într-un anumit fel. De exemplu, puteţi solicita copii pe suport de hârtie sau electronice ale documentelor originale sau doar un rezumat ale acestora. De asemenea, dispuneţi şi de dreptul de a solicita inspectarea unor acte specifice. Cu toate acestea, o autoritate publică poate lua în considerare costul furnizării de informaţii în această formă înainte de conformarea cu solicitarea în cauză.

În plus, aveţi posibilitatea de a primi informaţia:

– în Braille (o formă de scris, pentru cei privaţi de simţul văzului);

– în format audio;

– în tipar largit;

– tradusă într-o altă limbă.

Contestarea unui răspuns al unei informaţii cerute

Dacă solicitarea de informaţii vă este refuzată, atunci primul pas ar fi să cereti autorităţii revizuirea deciziei lor. Analizarea contestaţiei va reveni unui alt reprezentant al organului public, care nu a avut legătură cu decizia iniţială.

Dacă nu sunteţi de acord cu decizia revizuită, puteţi face apel la Information Comissioner’s Office (ICO). Aceasta este o autoritate independentă care promovează accesul la inofrmaţie publică şi protejează informaţia personală. în cazul în care informaţia a fost reţnută în mod eronat, ICO poate da ordin de a fi eliberată.

Dacă sunteţi în dezacord cu decizia din partea ICO, puteţi face apel la Information Rights Tribunal. Aceasta este o autoritate independentă care poate analiza cazul dumneavostră şi decizia ICO. Există paşi specifici şi termeni limită ce trebuiesc urmaţi atunci cand faceţi apel, iar dacă nu sunteţi de acord cu decizia tribunalului dispuneţi şi de alte opţiuni, iar consultanţa juridică în această situaţie este indicată.

Av. Mihaela Pădure


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Chef Loredan vă recomandă File de Merluciu la cuptor cu cartofi noi ţărăneşti, spanac şi sos de unt cu lămâie şi pătrunjel

Revoltător: Pensionarii români, muritori de foame