Premierul Victor Ponta a prezentat joi, 10 ianuarie, un discurs despre “starea naţiunii”. Şeful Executivului a încercat să vorbească pe limba poporului şi a subliniat povara financiară acumulată de România în anii trecuţi, fiecare român fiind dator 2.450 de euro în acest moment. Politica Uniunii Social-Liberale, a mai anunţat premierul, va fi centrată pe reduceri în aparatul bugetar, disciplină fiscală şi eliminarea risipei.
Victor Ponta a menţionat că fiecare român, indiferent de vârstă, este dator cu 2.450 de euro, întrucât datoria publică se ridică la 51 de miliarde de euro. În acelaşi timp, Ponta a făcut referire şi la datoriile istorice pe care le are statul român, menţionând însă, că anul trecut România nu a împrumutat nici măcar un euro de la FMI.
“Cheltuielile vor fi mai mari decât veniturile, vom cheltui din nou mai mult decît producem, asta înseamnă că la sfârşiul anului fiecare român va fi dator cu 150 de euro decât la începutul anului. În ultimii patru ani, aproape s-a dublat datoria pe care fiecare dintre noi o avem”, a precizat premierul. Guvernul are de rambursat în acest an, conform lui Ponta, 1,2 miliarde de euro din împrumutul primit în 2009 de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.
Salariile nu vor creşte
Prim-ministrul a mai declarat că salariile nu vor creşte anul acesta şi că vor fi făcute reduceri de personal la toate ministerele.
“Salariile nu vor creşte anul acesta. Avem în continuare angajaţi care câştigă salarii de 3-4 ori mai mult decât un medic sau un pompier care aduce servicii societăţii. Avem în vedere o restructurare a ceea ce înseamnă Garda Financiară şi controlul vamal”, a precizat premierul.
Ponta anunţă începerea disponibilizărilor
Primele disponibilizări în rândul bugetarilor au fost deja făcute. Premierul Victor Ponta a explicat că deja au plecat primii oameni din structurile de Stat.
“Au plecat 6-8%, prin aparatul central. De la Dragnea (Liviu Dragnea- ministrul Dezvoltării Regionale, n.r.) au plecat vreo 60 de oameni, li s-au desfiinţat posturile. Da, sunt primii bugetari care au fost concediaţi deja”, a precizat Victor Ponta.
Buget 2013: Cum se împart banii?
Premierul Victor Ponta a detaliat cheltuielile bugetare aferente anului 2013:
o Veniturile statului ajung la 46 miliarde euro (2300 euro / persoană)
o Cheltuielile statului se ridică la 49 miliarde de euro (2450 euro / persoană)
o Deficitul bugetar – 3 miliarde euro (150 euro / persoană)
o Finanţarea deficitului bugetar: 1,5 miliarde euro din surse interne, 1,5 miliarde euro din surse externe.
o 10,2 miliarde de euro, de plătit salarii pentru tot ce înseamnă personal bugetar;
o Pensii – 11 miliarde de euro de plătit;
Guvernul are de rambursat în acest an 1,2 miliarde euro din împrumutul primit de la FMI şi Uniunea Europeană;
Datoriile generate de deciziile luate în ultimii ani şi care vor trebui eşalonate pe anii următori sunt: despăgubiri pentru terenuri şi construcţii naionalizate – restituiri în plus 5 mld. plătite deja (4 prin Fondul Proprietatea, 1 numerar), hotărâri judecătoreşti pentru cadrele didactice – 770 milioane euro, hotărâri judecătoreşti pentru alţi bugetari, 1,4 miliarde de euro, datorii ale autorităţile locale, 2,2 miliarde de euro, datorii sistemul de sănătate – 1 miliard euro, restituirea taxei auto – 1 miliard euro. Datoriile istorice totalizează peste 14 miliarde de euro euro.