Premierul britanic, Theresa May, a părăsit deja Londra pentru consultări cu liderii europeni în încercarea de a obține asigurări suplimentare privind acordul Brexit, în scopul de a convinge Parlamentul să ratifice documentul.
May a luat, luni, 10 decembrie, decizia de a amâna votul prevăzut pentru azi, 12 decembrie, în Camera Comunelor, pentru a avea o nouă rundă de discuții cu oficialii europeni.
Ea va discuta în cursul dimineții cu omologul său olandez, Mark Rutte, la Haga, înainte de a se deplasa la Berlin, pentru o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel.
Theresa May vrea să discute cu ei despre „preocupările exprimate de parlamentul” britanic, a explicat un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra.
Marja de manevră este strânsă pentru liderul britanic, scrie AFP. Ea se confruntată, pe de o parte, cu fermitatea liderilor Celor 27, care și-au repetat refuzul de a redeschide negocierile încheiate la sfârșitul lui noiembrie, după un an și jumătate de discuții între Londra și Bruxelles.
Pe de altă parte, ea trebuie să se lupte cu opoziția parlamentarilor din Camera Comunelor care cer ca textul să fie redeschis, în special dispoziția foarte controversată privind „plasa de siguranță” sau „backstop”, ce prevede un tratament special pentru Irlanda de Nord, în ideea evitării unei reveniri la o frontieră fizică cu Republica Irlanda.
La Bruxelles, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat convocarea unui summit consacrat Brexit, pentru a răspunde preocupărilor britanice, în prima zi a Consiliului European de pe 13 și 14 decembrie.
„Suntem gata să discutăm despre modul de a facilita ratificarea britanică”, a declarat Tusk. Dar „nu vom renegocia acordul”, inclusiv „plasa de siguranta”, a avertizat el.
Theresa May „va încerca să obțină concesii privind declarația politică”, mai degrabă decât asupra acordului însuși, a declarat pentru AFP Anand Menon, profesor de politica europeană la King’s College din Londra.
Declarația politică ar desemna cadrele relației viitoare cu UE, după Brexit. Ea a fost aprobată de Londra și Bruxelles în același timp cu acordul de retragere, care angajează răspunderea semnatarilor.