La prima conferință de presă susținută în calitate de ambasador al marii Britanii la București, Martin Harris a ținut să spună că noul Guvern britanic va păstra valabilă decizia de a menține restricțiile pe piața muncii pentru români cel puțin până la sfârșitul lui 2011, adăugând că noul Executiv britanic este un adversar al imigrației necontrolate.
“În mod similar cu politicile adoptate de alte state membre ale UE, Guvernul britanic anterior a decis prelungirea restricțiilor pentru lucrătorii români cel puțin până la sfârșitul anului viitor, 2011”, a declarat pe 9 septembrie noul ambasador britanic în România, Martin Harris, într- o conferință de presă.
El a adăugat că actualul Guvern, condus de David Cameron, menține această decizie. “Noul Guvern de la Londra nu a adoptat o decizie diferită și această decizie rămâne în vigoare. Aș dori să subliniez că noul Guvern nu este un adversar al imigrației, ci doar al imigrației necontrolate. Aceasta este noua politică a noului Guvern: cum să controlăm mai eficient imigrația în Marea Britanie?”, a spus el.
Predecesorul ambasadorului Harris, Robin Barnet spunea că este o chestiune politică și acum niciun guvern din Marea Britanie nu își asumă ridicarea restricțiilor în condiții de criză economică și șomaj în Marea Britanie.
Menționăm că pe 2 septembrie, Martin Harris și-a prezentat scrisorile de acreditare la Cotroceni. Conform unui comunicat al administrației prezidențiale, noul ambasador britanic a subliniat statutul de partener apropiat de care România beneficiază în relația bilaterală cu Regatul Unit și a subliniat disponibilitatea noului guvern de la Londra de a consolida parteneriatul strategic dintre cele două țări. Niciun cuvânt despre restricțiile pe piața muncii pe care le au românii în UK.
Anunțul din noiembrie 2009
Reamintim că fostul Guvern britanic a anunțat în noiembrie 2009, că va restricționa până la sfârșitul lui 2011 numărul de români și bulgari cărora li se va permite să lucreze în Marea Britanie, pentru a proteja muncitorii britanici pe timpul recesiunii. Ministrul Imigrației a spus că decizia a fost luată pentru a proteja muncitorii britanici și “interesul național”.
“Având în vedere situația curentă de pe piața muncii, este important să continuăm să avem în vedere necesitatea de protecție a intereselor forței de muncă rezidente”, a spus pe 3 noiembrie 2009 într-o declarație în fața Parlamentului ministrul Imigrației de atunci, Phil Woolas. “Restricțiile… vor continua până la sfârșitul lui 2011”. În 2010 și 2011 doar maxim 21.250 de muncitori agricoli din România și Bulgaria vor avea permisiunea să intre în UK pentru muncă în agricultură, plus alți 3.500 de oameni pentru ocuparea locurilor de muncă din industria procesării alimentelor. Rămâne liber accesul românilor care vin în Marea Britanie pentru a munci ca self-employed.