Astfel își începe povestea Gheorghe, un tânăr venit în Anglia în septembrie 2013, alături de prietena sa. Sunt din Codlea, judeţul Braşov.
„La început, Anglia mi s-a părut frumoasă, dar după aceea, am văzut că dacă nu ai de lucru, nu ai cum să stai aici”, spune Gheorghe, un român care a văzut cum Tărâmul Făgăduinței spre care plecase din țara lui s-a transformat în Tărâmul Coșmarului.
„Problema”, povestește el, „a fost că nu mă prea lua la muncă din cauză că nu vorbeam engleza aşa bine. Plus că primeam 30-40 la zi”, își descrie Gheorghe experiența de zilier pe așa zisa piață informațională. „La boscheți” a stat cu încă trei inși. Spune că îi era rușine: „se uita lumea la noi cum ne spălam, pe față dimineața , cu un bidon de apă, şi ne făceau poze. Am stat aşa timp de șase luni.”
Ai lui, de acasă, știau situația, dar îl încurajau să își găsească de muncă.
„Mi-au şi trimis bani”, ne-a spus Gheorghe. „Îmi spuneau că «Dacă ai plecat, trebuie să îţi găseşti de muncă. Cum să vii acasă, după ce ai călătorit atâta, fără să fi pus deoparte un ban?»”
„La un moment dat, am prins mai bine şi mi-am luat prima casă cu chirie. După aceea, i-am chemat pe ai mei. De fapt, pe tata, că îi găsisem de lucru unde lucram eu. Acum nu mai lucrăm acolo. Ne asigurau cazarea, dar, la un moment dat, au mărit chiria la 800 şi nu ne-am mai permis. Aşa că am stat în maşină.”
Acum, Gheorghe lucrează într-o spălătorie auto și câștigă 30-40 lire pe zi. Părinţii lui vor fi în curând evacuaţi. Cei trei au Număr de Asigurări de Sănătate, sunt sănătoşi, capabili şi dornici de muncă.
Comunitatea românească ajută nevoiașii de alte naționalități
Fundația Ashford Place vrea să îl ajute pe Gheorghe și pe alți români care, din neșansă, au ajuns să trăiască în stradă. Astfel, se dorește strîngerea de bani pentru un centru de noapte.
„Serviciile noastre includ alimente, îmbrăcăminte, dușuri, doctor, consiliere, consultanță despre beneficii, posibilitatea găsirii unui loc de muncă”, ne-a declarat Laura Chilintan, unul dintre lucrătorii sociali de la Asford Place. „Cu toate acestea, un lucru de care toți ar avea nevoie, nu le putem oferi: un pat pentru noapte”, ne-a mai spus Laura.
Ashford Place cere ajutorul comunității românești care ar putea să contribuie material la deschiderea unui centru de noapte pentru oamenii străzii, mulți dintre ei conaționalii noștri.
„Numărul celor fără adăpost din Brent a crescut în patru ani cu 671%. Echipa noastră găsește în fiecare săptămână 20 de persoane care dorm pe stradă.”
„Nu există niciun adăpost unde ei să aibă acces direct. Dacă vom avea un adăpost de noapte, vom putea să îi cazăm temporar până îşi stabilizează situaţia şi strâng bani pentru depozit şi chirie, ca să evităm statul pe străzi în perioada de tranziţie”, a mai spus Laura Chilintan.
Pentru deschiderea adăpostului este nevoie de 16.000 de lire sterline. Pentru a face o donație trebuie să intrați pe pagina crowdfunder.co.uk/Rough-Sleeping-in-the-London-Borough-of-Brent/.