in

Exodul halatelor albe continuă



Deşi oficial Marea Britanie a început o politică de reducere drastică a imigraţiei şi încurajarea britanicilor de a ocupa posturile disponibile, în paralel continuă operaţiunea de racolare de forţă de muncă calificată, esenţială pentru multe ramuri de activitate din UK. În România, cei mai vânaţi de englezi sunt asistenţii medicali şi medicii. Racolarea se face cu sprijinul ministerului român al Muncii, prin agenţiile de ocupare a forţei de muncă.

Recent, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a lansat o nouă ofertă de locuri de muncă pentru personalul medical. Marea Britanie oferă posturi de asistenţi medicali şi de asistenţi medicali şefi. Salariul nici nu se compară cu cel de acasă. Dacă în Marea Britanie se oferă £26 pe oră pentru un asistent şi £36 pe oră pentru asistenţi şefi, în Târgu Jiu, un asistent din cadrul Spitalului Judeţean Gorj nu primeşte lunar mai mult de 1.500 de lei. Termenul limită de depunere a dosarului este 29 aprilie 2011.

Cadrele medicale din Gorj ar pleca fără să mai stea pe gânduri. Este şi cazul Elenei Becherete, asistent medical, care primeşte lunar şapte milioane de lei vechi în mână. “Aş pleca ce credeţi că nu aş pleca dar am o familie aici şi e mai greu. M-am interesat şi eu pe internet şi ştiu ce salarii sunt, poate numai să ies la pensie şi să plec apoi. Noi în asistenţa socială avem şapte milioane salariu cu 35 de ani de vechime, unde o să ajungem”, a declarat Elena Becherete, citată de Adevărul. Cert este că foarte multe cadre medicale au părăsit deja sistemul sanitar gorjean, numai anul trecut peste 100 plecând la muncă în spitalele din străinătate. “Nici nu e de mirare, la Spitalul Judeţean Gorj un asistent câştigă cu sâmbete şi duminici lucrate în jur de 1.500 de lei, adică puţin peste 300 de euro, iar un asistent medical şef tot atât plus un spor de 10%”, a declarat Lucian Cârstoiu, preşedintele Organizaţiei Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR), filiala Gorj.

Observatorul de Constanţa vorbeşte de “Exodul halatelor albe”, calculând că unul din zece stomatologi constănţeni a plecat peste hotare. Corneliu Amarie, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Constanţa, spune că zeci de localităţi au rămas fără medici. Principalul motiv pentru care dentiştii pleacă este contractul dezavantajos propus de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Principala destinaţie a stomatologilor constănţeni este Anglia, unde beneficiază de condiţii de muncă şi salarizare cum nu există în România. De altfel stomatologia nu este singura specialitate care se confruntă cu această problemă. Un număr mare de medici internişti, specialişti ATI şi personal de chirurgie au luat calea străinătăţii din aceleaşi motive financiare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Restricţii pentru viitorii comunitari

Proiecte româneşti la Olimpiada culturală