in

Zeci de mii de britanici trăiesc din ajutoare sociale în alte țări UE

În timp ce David Cameron încearcă să găsească aliați europeni pentru a schimba legislația comunitară cu privire la ajutoare sociale și libera circulație, zeci de mii de britanici care trăiesc în alte țări din UE beneficiază de ajutoare sociale.

Potrivit The Guardian, cel puţin 30.000 de britanici încasează ajutor de şomaj din ţări ale Uniunii Europene, iar sumele sunt mult mai mari decât cele pe care le-ar încasa în Marea Britanie.



Spre exemplu, britanicii care primesc ajutor de şomaj în Germania sunt de patru ori mai mulţi decât germanii care primesc același tip de ajutor social în Marea Britanie, iar raportul cu irlandezii care primesc ajutor de șomaj în Regatul Unit este de 5 la 1.

Peste 23.000 de britanici primesc ajutoare de şomaj în Finlanda, Suedia, Danemarca, Belgia, Luxemburg, Germania, Austria, Franţa şi Irlanda, se arată în The Guardian. De aproape trei ori mai puţini, adică puţin peste 8.700 de imigranţi din aceste ţări se bucură de ajutor de la statul britanic.

„Înseamnă că majoritatea covârşitoare a britanicilor, precum şi a cetăţenilor europeni din Marea Britanie nu sunt o povară pentru ţările în care trăiesc”, spune Roxana Bărbulescu, cercetător al migraţiei internaţionale la Universitatea din Sheffield.

În ce priveşte ţările UE mai sărace, care au aderat după 2004, raportul este diferit, însă nu justifică scandalurile privind „turimul pentru ajutoare sociale”.

Există aproximativ 1.000 de români şi 500 de bulgari care primesc ajutor de şomaj în Marea Britanie, conform Departamentului de Muncă şi Pensii. Dintre cei 30.000 de britanici care primesc ajutor de şomaj în statele UE, doar 62 se află în cele 10 ţări care au aderat la UE după 2004.

În Spania, trăiesc aproximativ 800.000 de britanici pentru cel puţin câteva luni pe an, iar forumurile sunt pline de sfaturi despre cum să obţii ajutor de şomaj.

Josh Taylor, profesor de limba engleză, avea o pauză de trei luni între contracte şi, trăind în Granada, a aflat că poate obţine ajutor de şomaj de la statul spaniol.

„Într-un fel, m-am simţit ca şi cum jefuiam guvernul aflat în ruină de nişte bani pe care i-aş fi putut câştiga muncind într-o nenorocită de tabără de vară, dar sincer gândul să am o vară plină de timp liber a fost prea tentant. De ce, până la urmă, aş vrea să muncesc ca un sclav pentru sute de adolescenţi neastâmpăraţi şi răsfăţaţi, timp de 6 săptămâni, când aveam această alternativă? Şi aveam dreptul la ea”, a scris Taylor pe blogul său.

Profesorul avea dreptul la 60-70% din salariul pe care îl câştiga când muncea, adică vreo 700 de euro pe lună ca ajutor de şomaj, în 2011. Anii următori nu a mai recurs la metoda aceasta, pentru că era mai avantajos să muncească în Marea Britanie pe timpul verii.

Nu atât ajutorul de şomaj, cât cel al sistemului de sănătate din Spania este exploatat de britanici. Între 2000 şi 2010, numărul britanicilor de peste 60 de ani care s-au mutat în Spania a crescut cu 400%. Peste jumătate din imigranţii englezi din Spania au peste 50 de ani.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ponta: Alegerile din străinătate să fie organizate de Autoritatea Electorală Permanentă, nu de MAE

Alertă falsă cu bombă în centrul Londrei