in

Parlamentari certaţi cu legea fac legile României

16 aleşi au ieşit din Parlament ca urmare a condamnării, arestării sau incompatibilităţii decise definitiv de instanţă. Alţi 52 scriu şi modifică nestingheriţi astăzi legi, ca senatori şi deputaţi în funcţie, având în acelaşi timp fie o condamnare definitivă cu suspendare, fie statutul de urmărit penal sau de trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru suspiciuni de corupţie ori de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru conflict de interese.

S-a ajuns în situaţia în care la fiecare zece parlamentari, unul să fie în atenţia Justiţiei, continuându-şi totuşi fără nicio problemă mandatul. Mulţi sunt membri sau chiar preşedinţi ai unor importante comisii, alţii conduc grupurile parlamentare în care activează.



Săptămânal, Parlamentul primeşte cel puţin o cerere de avizare a arestării sau urmăririi penale a unui senator sau deputat. Numai în luna februarie, procurorii au făcut astfel de sesizări pe numele unor foşti miniştri ca Ioan Ariton, Elena Udrea sau Varujan Vosganian.

De curând, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea definitivă şi irevocabilă a Monicăi Iacob-Ridzi la 5 ani de închisoare cu executare.

Dacă în cazul arestării unui demnitar ca urmare a primirii unei pedepse cu executare mandatul acestuia încetează la scurt timp, în situaţia condamnărilor penale cu suspendare, ca şi în cazul arestării preventive, a urmăririi penale pentru corupţie sau a trimiterii în judecată de către ANI sau DNA, parlamentarii îşi continuă activitatea în Legislativ, ocupând aceleaşi funcţii în comisiile de specialitate sau în grupurile politice.

Analizând dosarele penale deschise în ultimii patru ani, gandul.info a identificat 52 din cei 564 de senatori şi deputaţi aflaţi în funcţie care sunt, în acelaşi timp, fie condamnaţi cu suspendare, fie urmăriţi penal, fie trimişi în judecată pentru conflict de interese ori pentru suspiciuni de corupţie. Patru dintre ei iau decizii legate de legile în domeniul apărării şi securităţii naţionale, având acces la documente cu caracter secret.

Alţi patru se ocupă de legislaţia în domeniul administraţiei şi un număr egal de cea în domeniul transporturilor şi al energiei. Trei sunt membri ai Comisiei pentru industrii şi tot atâţia activează în comisiile juridice ale Parlamentului care avizează fiecare act normativ.

Patru urmăresc deciziile legate de Buget şi trei fac politicile economice ale României. Cei mai mulţi, şase, populează Comisia pentru Drepturile Omului, doi controlează Guvernul pe politică Externă, câte doi elaborează legislaţia în agricultură, învăţământ, sănătate, muncă, iar unul este membru al Comisiei de control a activităţii Serviciului Român de Informaţii.

Numărul titularilor de dosare penale încă în funcţie poate fi, în realitate, chiar mai mare, nefiind luate în calcul cercetările prelminare ale procurorilor.

Dincolo de cei 52 rămaşi în Parlament, alţi 16 aleşi au plecat în ultimele luni fie în contextul unor dosare penale, fie după tranşarea în Justiţie a incompatibilităţii lor. Viorel Hrebenciuc şi Miron Mitrea au demisionat, lui Petre Roman i-a fost revocat mandatul, Dan Voiculescu, Relu Fenechiu, George Becali, Antonie Solomon se numără printre cei arestaţi ca urmare a unor condamnări definitive. Ştefan Bucur Stoica, Akos Mora şi Aurel Nechita au plecat, la rândul lor, din motive de incompatibilitate.


Elena Udrea, dusă cu mandat la DNA. Acuzațiile: spălare de bani și fals în declarații de avere

Monica Iacob Ridzi merge la închisoare. 5 ani pentru trafic de influență

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„The Romanians are Coming” continuă la Channel 4. Ce ni se pregătește în următoarele episoade?

Tomescu (Partidul Europenilor): „The Romanians are Coming” este incorect