Boris Johnson e hotărât să slăbească. Premierul britanic l-a angajat pe Harry Jameson, care se descrie ca fiind un „antrenor de elită”, după ce a colaborat anterior cu mai multe vedete de televiziune, scrie BBC.
Șeful executivului britanic a fost internat la Terapie Intensivă, în această primăvară, după ce a contractat COVID-19 şi a spus de mai multe ori că severitatea simptomelor sale a fost cauzată, printre altele, de faptul că este supraponderal.
„Când am luat COVID-19 aveam foarte multe kilograme în plus. Eram prea gras. De ani buni, voiam să slăbesc şi, la fel ca mulţi oameni, aveam probleme mari cu greutatea. Dacă reuşiţi să daţi câteva kilograme jos şi să aveţi grijă de sănătatea voastră, veţi uşura şi misiunea sistemului sanitar din Marea Britanie“, a spus Johnson, într-un mesaj video transmis populaţiei.
„Întotdeauna mi-am dorit să slăbesc şi cred că, la fel ca mulţi oameni, mă lupt cu greutatea mea. Dar de când m-am vindecat de COVID, mi-am îmbunătățit constant condiţia fizică”, a mai spus premierul cu altă ocazie.
Campanie împotriva obezităţii
Dincolo de vorbe însă, premierul a trecut şi la acţiuni concrete. Marea Britanie a lansat proiectul denumit „Better Health“, într-o tentativă de a combate rata mare a obezităţii. Iar asta pentru că UK e considerată ţara europeană cu cei mai mulţi graşi.
În Marea Britanie, aproape două treimi (63%) din totalul adulţilor depăşesc greutatea corporală considerată sănătoasă, 35% dintre ei fiind supraponderali şi 28% obezi, potrivit datelor guvernamentale. Un copil din trei din categoria de vârstă 10-11 ani este supraponderal sau obez în această ţară.
Şi, în clasamentul deceselor provocate de COVID-19 în Europa, tocmai Marea Britanie ocupă primul loc, cu peste 41.000 de oameni răpuşi de COVID-19.
În cadrul proiectului „Better Health“, Guvernul britanic a adoptat o serie de măsuri concrete: Reclamele la junk-food nu mai pot fi difuzate la TV, înainte de ora 21.00, în ideea că, după această oră, mai puţini copii se află în faţa televizoarelor.
Încurajarea activităţii fizice, precum mersul la sală, plimbările pe jos, mersul pe bicicletă.
De asemenea, există o propunere pentru ca restaurantele să fie obligate să treacă în meniu şi numărul de calorii, în dreptul porţiilor servite. Aici însă, există şi opozanţi din rândul celor care susţin că o asemenea decizie ar fi dăunătoare pentru cei care suferă de bulimie sau sunt anorexici.
„Dacă prin campania noastră, fiecare individ supraponderal ar da jos măcar 2,5 kilograme, sistemul sanitar ar economisi 135 de milioane de dolari, în următorii cinci ani“, a explicat Johnson.
Obezitatea crește riscul de deces din cauza infectării cu noul coronavirus cu aproape 50% și ar putea face ca vaccinul împotriva bolii să fie mai puțin eficient, conform unui studiu care cuprinde date din întreaga lume.
„Obezitatea influențează metabolismul celular care determină cum răspunde corpul la patogeni precum SARS-CoV-2. Indivizii cu obezitate sunt mai predispuși la a avea afecțiuni care fac lupta corpului cu această boală mai grea, cum ar fi apneea, care crește hipertensiunea pulmonară sau un indice corporal care face dificilă intubarea”, a Melinda Beck, co-autoare a cercetării.