Cerșetorii și infractorii străini ar putea fi expulzați din Regatul Unit în temeiul legilor privind imigrația ce urmează să fie introduse la sfârșitul perioadei de tranziție pentru Brexit.
Conform normelor privind imigrația ce urmează să fie dezbătute în Parlament și care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie, vagabondajul va deveni motiv de refuz sau anulare a permisiunii de a sta în Regatul Unit.
Persoanele fără adăpost vor fi expulzate dacă refuză sprijinul – cum ar fi oferirea de cazare și beneficii – de la autorități, așa cum se întâmplă deja cu cetățenii din afara UE găsiți pe străzi.
Cei mai expuși expulzării vor fi cei care comit infracțiuni sau manifestă un comportament antisocial, cum ar fi cerșetoria agresivă, scrie Evening Standard.
Publicația mai arată că aceste lucruri ar face parte dintr-un plan de acțiune guvernamental pe termen lung pentru combaterea vagabondajului.
Cu toate acestea măsura expulzării ar fi o ultimă soluție după ce s-au epuizat alte opțiuni și s-au efectuat verificări pentru a se asigura că cei afectați nu sunt victime ale sclaviei sau ale traficului de persoane, au subliniat oficialii.
Infractorilor europeni li se poate interzice, de asemenea, intrarea în Marea Britanie atunci când libertatea de mișcare se încheie, anul viitor.
Noile reguli vor intra în vigoare la 1 ianuarie, iar Ministerul de Interne a anunțat că modificările aduse legislației înseamnă că cei condamnați la mai mult de un an de închisoare nu vor fi primiți în țară.
Rămân însă întrebări cu privire la modul în care va fi verificat istoricul infracțional al celor care doresc să intre în țară, dacă Marea Britanie pierde accesul la bazele de date ale UE privind infracționalitatea, la sfârșitul perioadei de tranziție, având în vedere că nu s-au ajuns încă la un acord post-Brexit.
Ministrul de interne, Priti Patel, a declarat că modificările vor face Marea Britanie „mai sigură” și ar însemna că infractorii vor fi tratați la fel, indiferent de naționalitate.
Vor exista excepții de la regulă, inclusiv dacă interzicerea cuiva în Regatul Unit ar încălca Convenția Europeană a Drepturilor Omului sau dacă infracțiunile comise nu sunt recunoscute în Regatul Unit.
Modificările nu se vor aplica cetățenilor UE cărora li s-a acordat unu dintre statuturile necesare pentru a avea drepturi depline în Marea Britanie de la 1 ianuarie. Cu toate acestea, dreptul lor de a rămâne va putea fi revocat dacă comit infracțiuni grave pe teritoriul Marii Britanii, mai scrie Evening Standard.