CNN a prezentat, la sfârșitul acestei săptămâni, un documentar șocant despre traficul uman, în care sunt prezentate și poveștile unor victime din România. În cadrul filmului denumit Not My Life, un traficant român descrie cruzimea cu care sunt tratați sclavii secolului XXI.
Documentarul, care a fost filmat timp de patru ani pe cinci continete, în cadrul Freedom Project, descrie practicile traficului de fiinţe umane şi ale sclaviei moderne la nivel global, conţinând inclusiv exemple din România.
În prima parte a filmului, prezentată sâmbătă seara, Not My Life prezintă și mărturiile a doi traficanţi de persoane români aflaţi într-o închisoare din Bucureşti, Traian şi Ovidiu. Cei doi, chiar dacă au recunoscut ororile pe care le-au comis, au primit o predeapsă destul de ușoară. Traficanţii de persoane primesc de obicei între patru şi şapte ani de închisoare, dar după patru ani pot fi eliberaţi pentru bună purtare. Ovidiu, unul dintre traficanții prezentați, a detaliat tratamentul la care erau supuse victimele: “Nu le dădeam să mănânce. Le băteam (…). Le băteam cu picioarele, cu pumnii”… Acum Ovidiu e în liberatate.
Documentarul arată că victimele provin în general din rândul romilor, care din cauza sărăciei nu au altă alternativă decât să îşi vândă băieţii pentru cerşit şi fetele pentru prostituţie. Modul de racolare e uneori însă mult mai dur. În Albania, înainte ca un grup de fete să fie vândute în capitale occidentale, traficanții o execută pe una dintre fete în fața celorlalte, pentru a le intimida și a le spune că că asta o să li se întâmple și lor dacă îndrăznesc să fugă.
Filmat pe cinci continente timp de patru ani, Not My Life este primul film documentar care descrie practicile oribile şi periculoase ale traficului de fiinţe umane şi sclaviei moderne la nivel global. Timp de patru ani, regizorul Robert Billheimer s-a documentat și a filmat în Europa, America de Nord şi de Sud, Asia şi Africa.
Documentarul descrie traficul, exploatarea şi sclavia din toate zonele lumii, inclusiv munca forţată din Africa, cerşetoria de către copii din India, traficul de persoane din Statele Unite şi Asia de Sud-Est şi forme variate de sclavie şi abuz al copiilor din America de Nord şi de Sud.
Documentarul poate fi urmărit aici.