Comisionul cerut de agențiile de muncă, interzis prin lege

Veste bună pentru românii care vor să muncească în alte ţări. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) vrea să interzică prin lege comisionul cerut de agenţiile care se oferă să le găsească slujbe.

Toate taxele de acest gen ar urma să fie suportate doar de angajatorii străini. În ultimii ani, mii de oameni au fost păcăliţi de firme care le-au promis contracte de muncă bănoase şi nu le-au oferit nimic după ce le-au luat banii. Proiectul, aflat în dezbatere publică, ar trebui să pună capăt acestor înşelătorii.



În timp ce în țara noastră legea privind protecția cetățenilor care lucrează în străinătatepermite perceperea anumitor taxe persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, „în majoritatea statelor membre UE este interzisă perceperea oricărei forme de comision de plată de la cel care este în căutarea unui job.

Toate comisioanele sunt însarcina angajatorului, adică a celui care vrea această forță de muncă. „Portița legislativă” românească a fost folosită de unii agenți privați, de pe urma cărora mulți români au avut de suferit. Oamenii au dat banii și s-au trezit înșelați. Au plătit zeci sau chiar sute de lei sau euro și nici nu au obținut un loc de muncă în străinătate, așa cum sperau. Şi chiar dacă se închide respectiva firmă, apare alta cu aceleași practici.

“Lor le-am dat 440 de lei când am completat aşa-zisul contract de mediere. Am plecat cu ideea căîn 30 de zile o să fiu sunat. Nu s-a întâmplat. M-au sunat 200 de oameni din ţară, se văitau că au depus banii”, spune Nicolae Sârbu din Tulcea, care a vrut să muncească în Germania, dar agenţia de intermediere din Arad l-a păcălit. Mii de persoane au fost păcălite în acest mod.

De exemplu, în acestă primăvară, la Arad, zeci de oameni au protestat în faţa unei companii de plasare a forţei de muncă. Ei susţineau că au plătit700 de lei fiecare pentru că firma să le găsească o slujbă, dar nu s-a întâmplat nimic.

La presiunea poliţiştilor, care au început o anchetă, oamenii au primit înapoi un sfert din banii daţi. Pentru că nimeni să nu mai fie înşelat, Ministerul Muncii vrea să le interzică prin lege agenţilor de ocupare a forţei de muncă să mai perceapă tarife de mediere, comisioane sau garanţii de la cei care apelează la ei pentru a le găsi o slujbă peste graniţă.

“Agenţii de ocupare a forţei de muncă pot primi contravaloarea serviciilor pe care ei le fac de la angajatorii sau partenerii de mediere străini cu care ei încheie contracte”, a declarat Tania Grigore, directorul Direcţiei Politici de Ocupare a Forţei de Muncă, Ministerul Muncii. Aproape 100.000 de oameni îşi doresc o slujbă în Anglia, Grecia sau Germania în turism, construcţii şi agricultură.

Dacă proiectul va fi aprobat, firmele care vor continua să ceară bani romanilor care vor să muncească în străinătate risca să fie amendate cu până la 20.000 de lei. Ori chiar să li se interzică să-şi mai desfăşoare activitatea timp de doi ani, în cazul în care încalcă legea de mai multe ori. În România funcţionează legal peste 2.000 de firme care trimit oameni la muncă în străinătate.

Ce spune proiectul de lege

Conform proiectului de act normativ, agenţii pentru ocuparea forţei de muncă nu vor putea percepe taxe de mediere, comisiune, garanţii sau orice alte taxe, în condiţiile în care vor efectua servicii de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate.

De asemenea, aceştia nu vor putea percepe bani nici pentru operaţiuni conexe sau accesorii medierii. Potrivit proiectului, agenţii de ocupare a forţei de muncă sunt cei care desfăşoară activitate de mediere a angajării cetăţenilor români cu domiciliul în România care solicită să lucreze pe baza ofertelor ferme de locuri de muncă transmise din străinătate de persoane juridice sau fizice, în calitate de angajator, sau de parteneri de mediere străini, informează Mediafax.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească agenţii

Agenţii de ocupare vor fi obligaţi să încheie în formă scrisă, cu cetăţenii români care solicită să lucreze în străinătate numai contracte de mediere. De altfel, pentru a putea să desfăşoare activitatea de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate agenţii de ocupare a forţei de muncă trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.

Spre exemplu, aceştia sunt nevoiţi să fie înregistraţi la Institutul Teritorial de Muncă (ITM) în a cărui rază teritorială îşi au sediul, să aibă încheiate cu persoane juridice/fizice ce au calitate de angajator, sau parteneri de mediere străini, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă, să dispună de spaţiul şi dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii şi să aibă încadrat în muncă personal care face dovada experienţei în recrutare de personal. Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică până în 16 iulie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Asistență gratuită pentru românii din Londra, prin intermediul Eastern European Advice Centre

Europarlamentarul conservator Sajjad Karim: „Îmi cer scuze pentru limbajul folosit de UKIP în campania electorală”