Două treimi dintre experții medicali cred că noile variante ale coronavirusului ar putea face vaccinurile ineficiente într-un an, arată un sondaj citat de Metro.
Studiul, în cadrul căruia Alianța Vaccinurilor Populare a intervievat 77 de epidemiologi, virologi și specialiști în boli infecțioase din întreaga lume, a constatat că aproximativ 66% dintre ei consideră că virusul va muta atât de mult, încât vaccinurile din prima generație nu vor putea preveni infecția în decurs de 12 luni.
Din acest grup, aproape o cincime cred că acest lucru ar avea loc în șase luni, iar o treime a dat ca termen nouă luni pentru ca vaccinurile să devină ineficiente. Alți 18,2% din medici cred că va dura cel puțin doi ani. Dar mai puțin de unul din opt consideră că vaccinurile vor putea rezista viitoarelor mutații ale virusului.
Producătorii de vaccinuri disponibile în prezent – inclusiv Pfizer, Moderna și AstraZeneca – lucrează acum la dozele de rapel care vor evita mutațiile Covid-19. Se speră că o injecție suplimentară, administrată la șase până la 12 luni după primele două doze, poate ajuta la protejarea împotriva variantelor, inclusiv tulpinile din Brazilia, Africa de Sud și Marea Britanie.
În februarie, Pfizer a început să ofere a treia doză de vaccin pentru 144 de voluntari care au luat parte la testarea inițială a vaccinului în SUA, anul trecut. Și Moderna a început studiile clinice pe voluntari ale unui vaccin de rapel, la începutul acestei luni.
Profesorul Peter Openshaw, de la Imperial College din Londra și membru al grupului consultativ al Guvernului spune că este dificil de prezis ce se poate întâmpla.
El a declarat pentru BBC Radio 4: „Ceea ce este greu de anticipat este în ce fel va evolua în următoarele câteva luni, în special în următoarea iarnă, și cât de siguri vom fi în ceea ce privește nivelul de imunitate crescut nu numai prin vaccinare, ci și prin infecții naturale în diferite părți ale lumii”.
Întrebat despre posibilitatea ca vaccinurile să nu protejeze împotriva mutațiilor, el a spus: „Cred că este teribil de important să subliniem că dovezile pe care le avem arată că vaccinurile sau imunitatea la infecția anterioară sunt foarte eficiente la protejarea împotriva bolilor severe. Nu există practic nicio boală gravă la cei care sunt re-infectați sau care se îmbolnăvesc după ce au fost vaccinați, astfel încât vaccinurile sunt foarte, foarte bune în prevenirea bolilor foarte grave și aceasta este cea mai importantă veste.”
„Dar există o anumită îngrijorare cu privire la faptul că unele dintre variante pot fi capabile să se replice și să treacă de la persoană la persoană, chiar și la persoanele care au fost vaccinate cu unele dintre aceste vaccinuri inițiale care au fost dezvoltate pe baza tulpinii Wuhan.”
„Așadar, trebuie să ne mișcăm repede odată cu următoarea generație de vaccinuri care se bazează pe tehnologia dovedită acum, dar care utilizează noile secvențe de viruși care apa și care sunt îngrijorătoare.”