O româncă stabilită în Irlanda povestește într-un interviu pentru The Irish Times cum a fost tratată atunci când a spus din ce țară provine.
Daniela Kocis-Fitzgerald spune că, la un moment dat, într-un mijloc de transport public, a fost abordată de o bătrână. Cele două au vorbit preț de câteva minute, până când femeie a întrebat-o care îi este țara de origine.
„Când am spus România, a plecat pur și simplu. M-am gândit, de ce? Cu siguranță nu a înțeles”, a povestit Daniela pentru The Irish Times.
„A fost un semnal dur. Când spun că sunt româncă, oamenii se uită într-un mod ciudat la mine. Faptul că au apărut multe materiale TV despre români, nu ajută. Dar nu asta este realitatea țării mele, este extrem de fabricată. (…)”, a mai spus femeia.
Daniela s-a născut și a crescut la Aiud. Este singură la părinți, tatăl său fiind maghiar, iar mama româncă. A studiat de la 15 ani într-o școală bilingvă, iar la facultate, a decis să muncească pe timpul verii în Marea Britanie, așa a ajuns în orașul Blackpool, în apropiere de Liverpool și Manchester.
„Mi s-au deschis ochii despre faptul că în afara României existau mai multe oportunități. Apoi, am vizitat Irlanda de câteva ori și mi-a plăcut de fiecare dată. Am găsit aici oameni primitori și destul de tradiționaliști”, a mai spus femeia și a declarat că acela a fost momentul în care a decis să mai rămână în Regatul Unit.
Ulterior, în 2009, s-a mutat la Carlow, în Irlanda, unde până să-și găsească primul loc de muncă, a interacționat foarte mult cu românii din zonă.
„Acum sfătuiesc oamenii care vin aici să încerce să lase deoparte mentalitatea de a fi mereu cu români deoarece, la sfârșitul zilei, ești într-o altă țară și trebuie să faci parte din acea comunitate. Am avut nevoie de câteva luni să-mi dau seama că nu pot face parte dintr-o țară și cultura ei dacă nu o îmbrățișez”, a declarat Daniela.
După ceva timp, ea a decis să se mute din nou la Arklow, apoi la Dublin. În capitala Irlandei, Daniela l-a cunoscut pe Richard, iubitul ei. A rămas însărcinată și cei doi s-a căsătorit în 2014. Au acum doi copii minunați.
Totodată, Daniela se declară fericită și spune că soțul ei încurajează copiii să învețe și să vorbească limba română.
Ea a înființat și o organizație neguvernamentală prin care încearcă să ajute româncele sosite în Irlanda să se adapteze și să-și găsească un loc de muncă.
„Mesajul pe care vreau să-l dau este că la sfârșitul zilei nu contează de unde vii, pentru că ești o persoană și vei găsi oportunități dacă ți se acordă șansa. Există o mulțime de români care au propria lor afacere și care sunt foarte bine stabili și au încredere în ei”, a mai declarat Daniela Kocis-Fitzgerald.
„La sfârșitul zilei, suntem toți oamenii. Nu contează de unde vii. De ce ai pedepsi pe cineva pentru că vine dintr-o altă țară? Nu sunt aici să fac nimic rău, sunt aici să muncesc. De multe ori i-am auzit pe unii oameni spunând că sunt aici să le iau slujba. Cum să iau slujba altcuiva? Eu conduc propria afacere”, a conchis românca.