De ce este greșită suspendarea vaccinului AstraZeneca. Ce spune un cercetător român de la Oxford

Încrederea în campania de vaccinare este serios afectată de deciziile a 15 state din UE cu privire la suspendarea vaccinului de la AstraZeneca, până când experții nu vor veni cu noi detalii privind siguranța acestuia.

Tot mai multe țări europene așteaptă de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) să clarifice această problemă. Marți, Suedia și Letonia s-au alăturat Spaniei, Germaniei, Franței și Italiei care au oprit administrarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19.

Specialiștii cred că suspendarea vaccinării este o decizie greșită.

Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, arată că în Marea Britanie au fost vaccinați peste 11 milioane de oameni și nu se pune problema presupusei relații de cauzalitate dintre apariția evenimentelor de coagulare și vaccinul de la AstraZeneca. Însă, cu toate acestea neîncrederea a fost deja sădită.

„Ne gândim că incidența evenimentelor tromboembolice este chiar mai scăzută în rândul oamenilor care au primit vaccinul, decât în rândul aceluiași număr de oameni nevaccinați”, a spus Ștefan Dascălu pentru Europa Liberă.

Boris Johnson își apără produsul național creat de Oxford și AstraZeneca: „Vaccinul nostru este sigur și funcționează bine”

„Când vaccinăm 100 de oameni totul este ok, când vaccinăm 1.000 de oameni totul este ok, când vaccinăm de ordinul milioanelor deja intervin anumite evenimente prin natura întâmplării datorită numărului mare de oameni. Practic, din 10 milioane de oameni vaccinați este foarte posibil să înregistrăm câteva cazuri în care persoanele care au primit vaccin în aceeași zi au avut un accident rutier. Este corectă asocierea că persoanele care au făcut vaccin au făcut și accident rutier? Nu este. Tocmai pe același principiu se bazează și această asociere și această cauzalitate cu evenimentele tromembolice”, explică Ștefan Dascălu, care spune că numărul de cazuri de tromboze este mai mic decât cel așteptat.

Cercetătorul român arată că nu este demonstrată, din punct de vedere științific, asocierea dintre trombozele apărute și administrarea vaccinului.

Directoarea EMA, Emer Cooke, a spus la rândul său că experții în sănătate vor da rezultatele analizei tuturor cazurilor de apărute la pacienții care au suferit evenimente neobișnuite de coagulare a sângelui în cursul zilei de joi, dar până atunci nu există niciun motiv să schimbe recomandarea privind vaccinarea cu AstraZeneca.

Emer Cooke a subliniat că beneficiile vaccinării depășesc riscurile, dar că experții EMA sunt serios preocupați de o evaluare științifică a tuturor cazurilor.

În prezent, EMA investighează rapoartele a 30 de cazuri de tulburări neobișnuite ale sângelui din 5 milioane de beneficiari ai vaccinului AstraZeneca.

„Beneficiile continuă să depășească riscurile, dar aceasta este o preocupare serioasă și are nevoie de o evaluare științifică serioasă și detaliată”, a declarat Emer Cooke într-o conferință de presă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Londra. Lucrător NHS mutilat pe viață pentru că i-a atras atenția unui individ care nu purta mască în metrou

Lovitură dură pentru Regatul Unit. Britanicii refuză vaccinarea cu produsul Oxford/AstraZeneca și își anulează programările