Comentariile unora dintre europarlamentarii români după ce Parlamentul European a validat acordul de ieșire a Marii Britanii din UE arată atmosfera care a fost miercuri, 29 ianuarie, în legislativul UE.
Ramona Strugariu: „Mi-e foarte greu să exprim în cuvinte ce tocmai s-a întâmplat în plenul Parlamentului European, odată cu votarea acordului pentru Brexit. Nu cred ca s-a plâns atât aici niciodată, nu cred că existat niciodată mai acut sentimentul că istoria e cu susul în jos.
Pentru prima oară de ani și ani am sentimentul unei neputințe uriașe, dublată de o dragoste imensă pentru niște oameni care sunt pur și simplu eroi în bătălia asta atât de inegală cu o parte a propriei lor națiuni, dar și cu manipularea, intoxicarea, ura, aroganța unor alți oameni care de 20 de ani lucrează sistematic, inclusiv din interiorul acestei instituții, pentru a dezintegra proiectul european.”
Am vrut să-l întreb pe Nigel Farage, care şi-a mai exprimat încă o dată astăzi în plen nefericirea şi a strigat „no more EU”, dacă tot și-a semnat lista de prezență și a încasat diurna, în ciuda nefericirii sale declarate, dacă ia în calcul să returneze și echivalentul celor aproape 20 de ani de salariu, alocații de călătorie și alte alocări financiare asociate, bani plătiți din buzunarele contribuabililor europeni, inclusiv cetățeni britanici, și folosiți fără rușine, împreună cu poziția sa din Parlamentul European, pentru a construi Brexitul cărămidă cu cărămidă și pentru a spulbera visul european al atâtor oameni.
Dar n-am reuşit să-l întreb, pentru că sute de colegi s-au ridicat în picioare şi au început să cânte, cu lacrimi în ochi, Auld Lang Syne.”
Corina Creţu: „Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană este cea mai mare dramă pe care o traversează proiectul european în evoluția sa. Astăzi am participat la ultima ședință plenară alături de colegii mei europarlamentari britanici, care vor părăsi legislativul european începând cu data de 1 februarie a acestui an.
Îmi pare rău că trebuie să ne luăm la revedere și știu că mulți pleacă fără a avea inima împăcată, dar mă bucur că, în toți acești ani, am avut șansa de a colabora în cadrul a diferite proiecte.
Am văzut colegi emoționați, triști, lăcrimând, alții – puțini – plini de bucurie, expresia unei societăți britanice divizate și debusolate.
Ca pro-europeană convinsă, nu pot să văd decât dezavantajele acestui act – consfințit astăzi și de votul acordat în plenul Parlamentului European Acordului privind Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice”
Carmen Avram – „Cântecul de lebădă al Uniunii celor 28. It’s not goodbye, it’s au revoir, UK!”
Dacian Cioloş: „Uniunea Europeană este despre a fi împreună, despre a învăța unii de la alții, despre diversitate și unitate. Despre lucruri care ne fac mai puternici și ne deschid mintea și sufletul. Din păcate, orbiți de jocuri politice, unii au uitat despre ce este cu adevărat Uniunea Europeană.
Azi am votat cu amărăciune în Parlamentul European acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană și am trăit, alături de colegii britanici care încă mai cred în Uniune, mai multe momente emoționante. Le-am zis că ne vom revedea, curând, în aceeași uniune şi că sper că această greşeală istorică va fi reparată.”
Rareş Bogdan: „Marea Britanie părăsește Uniunea Europeana dar NU părăsește Europa. Zi tristă pentru familia noastră europeană. Tristețe și lacrimi in plenul Parlamentului si un saltimbanc penibil, Farage, care se scălâmbăie în fata Sălii de Plen, adică în fața a peste 100 de Posturi de Televiziune prezente și a sute de jurnaliști, printre aceștia si un grup de jurnaliști români care au ținut sa fie aici in aceasta zi care va rămâne in istorie ca o zi extrem de trista pentru Casa Noastră EUROPEANA!”
Cristian Ghinea: „Astăzi, în Parlamentul European, ne-am luat la revedere de la colegii noștri britanici. Marea Britanie, căzută sub blestemul generației Farage, Cameron, May și Boris Johnson, iese din UE. Sper ca prietenii noștri britanici să revină cât mai repede la înțelepciunea unui politician precum Churchill și să ne regăsim cât mai curând împreună.”
Mihai Tudose: „Voi vota azi, în plenul reunit la Bruxelles, pentru Acordul de retragere a Marii Britanii din UE, acord ce stabilește garanțiile respectării drepturilor cetățenilor după Brexit-ul de vineri. Fiind ultimul act al Parlamentului European în acest proces, momentul are o puternică încărcătură simbolică, la capătul a 47 de ani de apartenență comunitară a Regatului Unit.
Drapelul britanic va fi mutat sâmbătă din fața Parlamentului European la Casa Istoriei Europene. E o despărțire care ne obligă la reflecție serioasă privind viitorul proiectului european. Şi e timpul, de acum, să construim noua relație dintre continent și Londra.
Cu gândul la cei jumătate de milion de compatrioți ce trăiesc în Marea Britanie şi la prietenia româno-britanică, sper ca parteneriatul să continue într-o formă cât mai strânsă.”
Brexitul creează sute de locuri de muncă… în Germania. Frankfurt, noul centru financiar al UE