in

Scoția sfidează Londra. Drapelul UE va continua să fluture în fața parlamentului scoțian

Drapelul Uniunii Europene ar fi trebuit să fie coborât vineri din fața parlamentului scoțian, la ora 23.00 GMT, dar aleșii locali din națiunea care s-a opus în majoritate Brexitului au votat miercuri, 29 ianuarie, ca acesta să continue să fie arborat și după ieșirea Regatului Unit din UE, relatează AFP.

La finalul unor dezbateri tumultuoase, moțiunea de a păstra drapelul albastru cu 12 stele în fața Parlamentului din Edinburgh a fost adoptată cu 63 de voturi pentru și 54 împotrivă, datorită voturilor naționaliștilor scoțieni din SNP, majoritari.

Textul menționează că drapelul trebuie să continue să fluture „în semn de susținere și de solidaritate cu cetățenii UE care au făcut din Scoția locul lor de reședință”.

Scoția a votat cu 62% împotriva ieșirii Regatului Unit din UE la referendumul din iunie 2016, spre deosebire de rezultatele la nivel național, unde britanicii au validat Brexitul cu 52% din voturi.

Regiunea va fi însă obligată să iasă din UE, vineri la ora 23.00 GMT, la fel ca și restul Regatului Unit.

În timp ce premierul proeuropean Nicola Sturgeon (SNP) a cerut menținerea drapelului UE la locul său, președintele adunării, Ken Macintosh, a avertizat că drapelele „nu trebuie să devină o chestiune politică”.

Fără nicio surpriză, aleșii scoțieni au adoptat, de asemenea, cu 64 de voturi pentru și 54 împotrivă, o moțiune care cere organizarea unui nou referendum privind independentă Scoției, după o primă tentativă care a eșuat în 2014, cu 55% din voturi împotrivă.

„Suntem la două zile de a ne pierde apartenența la UE și toate drepturile care vin odată cu asta”, a declarat Nicola Sturgeon. „Pentru mine este incontestabil că singurul mijloc realist pentru Scoția de a reveni în inima Europei (…) este să devină o țară independentă”, a adăugat ea.

Nicola Sturgeon a cerut oficial în decembrie organizarea unui nou referendum privind independența Scoției în 2020, estimând că Brexit-ul iminent a schimbat complet datele problemei.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a respins oficial la jumătatea lui ianuarie cererea guvernului scoțian.

Europarlamentarii români și Brexitul: „Niciodată nu s-a plâns așa de mult în Parlamentul European”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Europarlamentarii români și Brexitul: „Niciodată nu s-a plâns așa de mult în Parlamentul European”

Ieșirea Marii Britanii din UE nu afectează tarifele de roaming europene