in

Marea Britanie lasă România fără medici. 14.000 au plecat din România, din 2007 și până în prezent

Financial Times publică, pe 14 ianuarie, un articol despre exodul medicilor din România către țări mai atractive din punct de vedere material din Uniunea Europeană, dând ca exemplu Marea Britanie.

Intervievat de FT, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar din Bucureşti, Florin Chirculescu, crede că discuţia despre imigrație nu abordează tocmai criza iminentă a sectorului de sănătate publică din România, generată de exodul de medici români spre Germania, Franţa şi Marea Britanie.



„Noi suntem cei afectaţi, nu britanicii”, a explicat medicul. „Britanicii se plâng că le vom fura ajutoarele? Sunt speriaţi că vom abuza de NHS? Este ironic, dat fiind faptul că NHS funcţionează datorită a mii de medici români care lucrează pentru sistemul de sănătate britanic”, a mai spus Chirculescu.

În ultimii doi ani, 30% dintre medicii rezidenţi au părăsit România, reducând numărul total de medici de la 20.000, în 2011, la 14.000 anul trecut, potrivit datelor oficiale. De la momentul aderării României la UE, în 2007, aproximativ 14.000 de medici au părăsit România.

Motivul plecării medicilor ține de bani, scrie Financial Times. Salariul de pornire net pentru un medic din Bucureşti a fost crescut recent de la 200 de euro la 350 de euro pe lună. Prin contrast, în Marea Britanie şi Germania, medicii pot câştiga până la 3.000 de euro dacă lucrează în schimburi de noapte.

România, cel mai mare exportator de medici

Potrivit lui Vasile Astărăstoae, şeful Colegiului Medicilor din România, plecarea unui număr atât de mare de medici români în Occident a paralizat sistemul naţional de sănătate, lăsând multe judeţe cu un singur specialist cardiolog la milioane de oameni.

„Dacă dumneavoastră credeţi că situaţia este rea în Bucureşti, în zonele rurale este tragică”, a explicat el.

Astărăstoae susţine că exodul medicilor a costat cea de-a doua cea mai săracă ţară din UE (pe baza PIB-ului pe cap de locuitor) aproximativ 3 miliarde de euro în ultimii zece ani, aceasta fiind suma de bani investită pentru a-i instrui pe cei care au plecat.

Tot mai multe asistente din străinătate în spitalele din UK

Primele state care au beneficiat de exodul medicilor au fost Franţa, Germania şi Marea Britanie, în fiecare dintre aceste ţări existând aproximativ 4.000 de medici români.

Marea Britanie ar trebui mai degrabă să ne mulţumească, decât să spună că românii merg în Marea Britanie doar pentru ajutoare”, a susținut și Mariana Câmpeanu, ministrul muncii din România.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marea Britanie vrea să schimbe legislația UE. Imigranții, fără beneficii pentru doi ani

Economist suedez: Imigranții români contribuie la economiile țărilor vestice