Candidează pentru Senatul statului California, în districtul 23, din partea republicanilor, la alegerile din 2020.
Cristina Puraci, o româncă originară din Suceava, plecată în 1992 din România cu o viză de logodnă, pentru a se căsători cu un român stabilit acolo, a povestit pentru RomaniaVipPress cum a ajuns să în politica americană.
«Încă din copilărie mi-a plăcut să fiu lider. Am fost comandantă de detaşament în fiecare an şi comandantă de unitate în clasa a 7-a şi a 8-a. Fiind creştină, niciodată numele meu nu a fost scris pe hârtie, nu scria că eram comandantă, dar eu aveam şnurul galben şi cel albastru când ieşeam în careu, în curtea şcolii. Ca şi copil, asta era, dar când am ajuns aici, am dorit ca vocea mea să fie auzită şi să fie importantă.
De când am ajuns în California şi imediat după căsătorie, am început să învăţ limba engleză. Îmi amintesc şi acum, când am plecat din România, mama mea, Valeria Ujeniuc, mi-a spus să fiu cap şi nu coadă.
Când am venit în America, soţul meu studia ca să devină învăţător şi după ce a venit pe lume Sebastian, băieţelul nostru, am început şi eu şcoală. Fiind în America, fără ajutor de la părinţi, am lucrat full time şi am mers la şcoală full time. Am primit Bachelor of Arts în Liberal Studies, apoi am luat Multiple Subject Credential şi am terminat cu Master în Educaţie. Cât am mers la şcoala am lucrat în mai multe locuri, la o fabrică de jucării, într-un magazin foarte mare…, în fine, munceam foarte mult. M-am implicat apoi în politică şi în sindicat. Când am început să predau la şcoală, m-am înscris în sindicat şi am devenit foarte activă. Am predat în ultimii 15 ani la clasa întâi şi grădiniţă. În California, grădiniţa este în incinta şcolii! Cei de la grădiniţă până la clasa a-12-a, ne numim teachers (cu bachelors şi foarte mulţi cu masters), profesorii sunt cei de la facultate şi care au doctorate.
În Districtul unde predau eu, sunt 29 de şcoli (18 elementare, 4 gimnaziale şi 5 licee, 1 preşcolara şi una de adulţi ), avem în jur de 1200 de persoane, angajaţi (învăţători, consilieri, asistente medicale, psihologi şi speech patologist).
La nivelul sindicatului am vrut să fiu o voce pentru cei care nu au curajul să vorbesca pentru ei.
Am devenit Directoare, Negociatoare de salarii/contracte, vicepreşedinta timp de 7 ani iar acum sunt preşedintă. Am început cu paşi mici şi am avansat tot mai mult. În 2016, mi-am pus numele pe baner prezidenţial şi am câştigat să fiu Board of Trustee (peste inspectorul general, sunt 5 sau 7 oameni aleşi care să supravegheze tot ce se întâmpla deoarece bugetele de la districte sunt foarte mari, peste 200 de millioane de dolari, ca să nu fie corupţie)!
Pentru Districtul în care locuiesc eu, care are 27 de şcoli, am câştigat. Am fost sprijinită de un senator creştin, Mike Morrell, care m-a luat sub aripa lui şi a devenit mentorul meu, pentru că i-a plăcut povestea mea de succes. El a propus o rezoluţie pentru mine în faţa Senatului din California, care este pe youtube. Încetul cu încetul m-a introdus în mai multe comitete.
(…) Mă întâlnesc cu mulţi electori oficiali, în cercurile şi în şedinţele pe care le frecventez. De la City Councils, Mayors, County supervisors, Controllers, Assembly, Senators and Congress officials. Am întâlnit foarte mulţi oficiali şi am dat mâna cu ei. La nivel de stat eu sunt delegata pentru Partidul Republican, aşa că am întâlnit majoritatea oamenilor aleşi din Partidul Republican. Cu oamenii aleşi cu care lucrez, cei mai mulţi sunt somităţile locale, de la oraşele pe care Districtul meu le acoperă (Highland, Loma Linda, Redlands, Mentone) Assembly, Senate şi Congress care acoperă districtul meu.»
Care este mesajul pentru a convinge electoratul californian să o voteze? Iată ce spune Cristina Puraci: «Observ că America în aceste vremuri se îndreaptă spre socialism, iar eu, am experienţa cu socialismul, am experienţă în educaţie, în general, unele lucruri care sunt introduse în şcoli nu sunt în acord cu ce credem noi, economia este foarte bună în California în acest moment, dar din cauza birocraţiei, foarte mulţi oameni de afaceri pleacă din California, siguranţa publică nu mai este cum era cândva din cauză că unele idei progresiste dau mai multe drepturi criminalilor decât pentru restul populaţiei, ideea mea este să redăm siguranţa oamenilor, iar ultimul meu punct este homelessness- oamenii strazii- economia este foarte bună dar mulţi dintre veteranii întorşi din diferite războaie se lupta cu mari probleme, locuiesc pe străzi şi nimeni nu vine cu o soluţie să rezolve problema aceasta! Ca să conving că sunt cel mai bun candidat, nu pot face altceva, în afară de comunicate de presă şi să vorbesc la diferite grupuri de persoane şi social media!»
Interviul complet aici