in

“Ziua mondială a indignării” continuă!
Prima “zi mondială a indignării” a scos pe străzile din întreaga lume zeci de mii de oameni, care au protestat împotriva capitalismului, a susținerii sistemului bancar și a măsurilor luate împotriva recesiunii. La Londra, protestul a fost condus de șeful Wikileaks, Julian Assange.

Sâmbată, 15 octombrie, în peste 900 de orașe din întreaga lume mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate luate de guverne pentru a rezolva criza economică. Acțiunea, inspirata de revoltele spaniolilor, care au înființat un grup denumit “Indignații”, dar și protestele americanilor în cadrul mişcării “Ocupă Wall Street”, s-a desfășurat sub sloganul: “Ieşi în stradă, creează o nouă lume!”

Londra, București, Roma, Tokyo, New York…

Cu excepția câtorva orașe, protestele au fost lipsite de conflicte. La Londra, protestatarii s-au strâns în fața catedralei Sf. Paul, unde mulți dintre ei și-au instalat corturi, amenințând că nu vor pleca acasa până ce nu se vor face auziți de autorități. Peste 250 de oameni au petrecut deja, în ciuda frigului, 2 nopți în fața catedralei. Aceștia și-au făcut provizii și vor să suțina o mișcare similară celei din New York, unde de o lună, sute de militanţi locuiesc într-o tabără în aer liber. Nemulțumiții englezi, majoritatea tineri, cer o “democraţie reală, nu o democraţie bazată pe interesele oamenilor politici şi a sistemului bancar”.

Ocuppy Bucharest

Nemulțumirea față de inegalitățile sociale a convins și aproximativ 50 de bucureșteni să se alăture mișcării globale. Aceștia au protestat în mod pașnic, în Parcul Unirii din București, sperând ca în timp tot mai multă lume să li se alăture. Într-un mesaj care a circulat intens pe rețelele de socializare, inițiatorii variantei românești a mișcării promovau un mesaj pașnic, în care făceau apel la o “Democraţie Reală în care politicienii aleşi servesc interesele votanţilor şi nu cele ale finanţatorilor”. “Vrem un învăţământ şi un sistem sanitar de calitate, vrem ca bogăţiile ţării să rămână ale tuturor, vrem o viaţă demnă. Vrem moartea monştrilor născuţi de somnul raţiunii!”, mai specifica îndemnul la protest.

Incidente la Roma

La Roma, zeci de mii de persoane s-au strâns în apropiere de Colosseum, însă militanţi îmbrăcaţi în negru, cu cagule pe faţă, au început să arunce cu obiecte spre proprietăţile oamenilor. Mai multe maşini şi coşuri de gunoi au fost incendiate, bănci şi magazine au fost atacate, iar vitrinele au fost sparte. Cel puţin 70 de persoane, dintre care 30 de ofiţeri de poliţie, au fost rănite. Pagubele ajung la aproape două milioane de euro, potrivit autorităţilor.

5.000 de americani au ocupat Wall Street

Sâmbată, doar în New York, au protestat peste 5.000 de americani. Mișcarea “Ocuppy Wall Street” durează deja de câteva săptămâni, iar pe parcurs au avut loc mai multe ciocniri între poliție si manifestanți. Protestele americanilor s-au extins și dincolo de străzile New York-ului. Peste 5.000 de oameni au manifestat în faţa primăriei din Los Angeles şi alţi 2.000 mărşăluiau în Pittsburgh.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

15 octombrie 2011

Dragoș Grigore, constructor la Londra:“În Anglia am învățat ce e munca”