in

Raport: ”Libertatea de mișcare a lucrătorilor în UE, în interesul Marii Britanii”



Un raport prezentant de Open Europe a scos la iveală că ”proasta administrare din partea Comisiei Europene și a Guvernului Marii Britanii” riscă să submineze sprijinul public pentru libertatea de mișcare în Uniunea Europeană. Raportul Open Europe, organizație cu sediul în Marea Britanie, susține că politicile UE privind imigrația externă și internă, inclusiv libertatea de mișcare a lucrătorilor, au acționat în interesul Marii Britanii. Totuși, documentul afirmă că libertatea de mișcare în UE a fost supusă în special unui slab management politic, relatează site-ul theparliament.com, citat de Agerpres.

Studiul apare într-un moment în care principiile UE privind libertatea de mișcare și deschiderea granițelor sunt supuse unui număr tot mai mare de atacuri. În acest context, Open Europe trasează o serie de propuneri de reformă, despre care spune că vor ajuta la ”crearea unui echilibru între potențialele beneficii economice și principiile democratice și amplificarea scepticismului în rândul publicului”.

Raportul precizează că libertatea de mișcare a cetățenilor UE a reprezentat 27% din totalul imigrației în Marea Britanie în 2010, ceea ce înseamnă că imigrația în această țară este formată în special din persoane din afara UE. Marea Britanie a ales până acum să rămână în afara majorității politicilor UE privind azilul și imigrația persoanelor extracomunitare.

Datele sugerează în proporție covârșitoare că noii imigranți din Estul Europei au venit în Marea Britanie în căutare de lucru și nu de beneficii sociale, în timp ce libertatea de mișcare are de asemenea potențialul de a impulsiona creșterea și competitivitatea atât în Marea Britanie, cât și în Europa”, a declarat Stephen Booth, din partea Open Europe, adăugând că guvernul de la Londra ar trebui să continue să sprijine această politică.

”Totuși, libertatea de mișcare aduce și un număr ridicat de provăcări politice, precum o pierdere substanțială a controlului asupra intrărilor (în țară), o creștere a competitivității în sectoarele muncii slab calificate și presiuni pe scăderea salariilor. Dacă vrem ca încrederea publică să nu fie complet pierdută, libertatea de mișcare trebuie administrată cu o grijă extremă și echilibrată cu alte politici precum dreptul Marii Britanii de a-și proteja sistemul de protecție socială împotriva abuzurilor’, a mai afirmat Booth, care a subliniat că, până acum, nici guvernul britanic și nici Comisia nu au reușit ‘să ia în serios aceste provocări”.

Raportul integral poate fi citit pe site-ul Open Europe.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cinci români vor purta torța olimpică la JO Londra

Bucureștiul din sudul Londrei