in

Prețurile caselor din Marea Britanie scad în mod neașteptat pentru a doua lună consecutiv

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au scăzut în mod neașteptat în aprilie pentru a doua lună consecutiv, potrivit societății de construcții Nationwide, în condițiile în care incertitudinile legate de ratele dobânzilor și ipotecile mai scumpe au frânat sezonul tradițional de primăvară al achizițiilor de locuințe.
>>> Cresc ratele la creditele ipotecare în Marea Britanie – ce  înseamnă aceasta pentru proprietarii de case?

Prețurile caselor din Marea Britanie scad în mod neașteptat

În condițiile în care unii economiști spun că două scăderi de la lună la lună ale indicelui urmărit îndeaproape “încep să semene cu o tendință”, iar noile rate fixe ale creditelor ipotecare continuă să crească, datele vor pune o presiune suplimentară asupra Băncii Angliei înainte de anunțul privind rata dobânzii de săptămâna viitoare, scrie The Guardian.

Prețul mediu al locuințelor în aprilie a fost de 261.962 de lire sterline – în scădere cu 0,4% față de martie, când indicele lunar al creditorului a înregistrat o scădere de 0,2% de la o lună la alta.

O locuință tipică din Marea Britanie valorează acum cu 11.700 de lire sterline mai puțin decât în august 2022, cu câteva săptămâni înainte ca mini-bugetul dezastruos al lui Liz Truss să provoace haos financiar.
>>> Marea Britanie introduce schimbări uriașe pentru călători

Ratele dobânzilor pe termen lung au crescut în ultimele luni

Nationwide a mai spus că rata de creștere anuală a prețurilor locuințelor a scăzut la 0,6% în aprilie, de la 1,6% în luna precedentă. Robert Gardner, economistul-șef al creditorului, a declarat:: “Încetinirea reflectă probabil presiunile continue asupra accesibilității, ratele dobânzilor pe termen lung crescând în ultimele luni, inversând scăderea abruptă înregistrată la începutul anului.”

Săptămâna trecută, principalii creditori, inclusiv Barclays, HSBC și NatWest, au majorat ratele la ofertele lor de credite ipotecare fixe, ca răspuns la faptul că unii economiști și-au amânat previziunile privind momentul în care Banca Angliei va începe să reducă ratele dobânzilor.

Mai mulți creditori au majorat costul noilor lor oferte în această săptămână: marți, Nationwide a ridicat unele dintre ratele sale fixe cu până la 0,25 puncte procentuale. Între timp, Moneyfacts, furnizorul de date financiare, a declarat că rata medie a noilor credite ipotecare fixe pe doi ani continuă să crească și se situează acum la 5,91%.

Se așteaptă ca Banca să anunțe o reducere a ratei dobânzii în cursul acestui an și, în timp ce unii economiști cred că aceasta ar putea veni chiar în luna iunie, mulți alții cred că luna august sau septembrie este mai probabilă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 4.8]

Creșteri semnificative ale ratei dobânzii

Avertisment urgent pentru milioane de deținători de carduri de credit din Marea Britanie

Sadiq Khan devine prima persoană din istorie care câștigă al treilea mandat ca primar al Londrei