Comisia Europeană a anunțat un nou mecanism care va oferi autorităților naționale de reglementare puterea de a refuza exporturile de vaccinuri anti-COVID, scrie The Guardian.
Milioane de doze de vaccin ar putea fi blocate astfel să ajungă în Marea Britanie din UE, în câteva zile, după ce Bruxellesul a declarat că trebuie să răspundă la lipsurile care apar în statele membre.
În urma rapoartelor privind lipsa dozelor în UE, Comisia Europeană a anunțat planuri de a oferi autorităților de reglementare naționale puterea de a respinge cererile de export. Acest fapt aduce îngrijorări cu privire la fluxul continuu al vaccinului Pfizer / BioNTech, din care Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze de la fabrica din Belgia.
„Există posibilitatea, în anumite circumstanțe, de a nu permite exportul”, a spus un oficial UE. „Într-adevăr, aceasta ar fi opțiunea finală”, a continuat acesta.
În cazul în care Marea Britanie ar depinde de vaccinurile produse în țară, asigurarea imunității prin vaccinarea a 75% din populație ar putea fi întârziată cu aproape două luni, pentru perioada 14 iulie – 1 septembrie, punând mii de vieți în pericol.
Măsura luată de UE a venit după ce compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat că va putea livra doar 25% din cele 100 de milioane de doze așteptate până la sfârșitul lunii martie, invocând probleme de producție din Belgia.
Se așteaptă ca vaccinul Oxford / AstraZeneca să fie autorizat pentru utilizare de către Agenția Europeană a Medicamentului azi, 29 ianuarie.
Doar 2% din populația adultă a UE a fost vaccinată, comparativ cu 11% în Marea Britanie, mai scrie publicația britanică.
Lipsa dozelor în UE a forțat deja guvernul spaniol să anunțe o pauză temporară în lansarea vaccinului la Madrid și să avertizeze că același lucru s-ar putea întâmpla în Catalonia.
Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a declarat că se teme de „cel puțin alte 10 săptămâni grele” de lipsă a vaccinului.
La rândul ei, compania AstraZeneca refuză să redirecționeze dozele fabricate în unitățile din Oxford și Staffordshire către UE, iar Bruxellesul caută alte mijloace de asigurare a aprovizionării.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat planul comisiei, adăugând că UE trebuie să „exploreze toate opțiunile și să utilizeze toate mijloacele legale și măsurile de executare la dispoziția noastră în temeiul tratatelor”.
El a adăugat: „În timp ce continuăm dialogul, cred că UE trebuie să ia măsuri solide pentru a-și asigura aprovizionarea cu vaccinuri și pentru a demonstra concret că protecția cetățenilor săi rămâne prioritatea noastră absolută.”