Românii de pretutindeni s-au organizat



Pe 15 august s-a încheiat, după patru zile de dezbateri intense, Simpozionul românilor de pretutindeni, ţinut în acest an la Roma, sub genericul “Hai Acasă”, în cadrul festivalului Callatis 2011, organizat de Asociaţia Românilor din Italia, ProFamilia şi Aldaco. Participanţii au hotărât să înfiinţeze un Consiliu de Cooperare al diasporei, în care să fie reprezentate comunităţile de români din întreaga lume.

Pentru prima dată în istoria tradiţionalei întâlniri a diasporei, simpozionul s- a desfăşurat în afara graniţelor ţării, fără sprijinul sau participarea Departamentului Românilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Timp de patru zile, 40 de participanţi din 18 ţări au discutat despre situaţia actuală a comunităţilor româneşti, despre mişcarea asociaţionistă din diaspora, votul prin corespondenţă şi înfiinţarea unei organizaţii de cooperare a întregii diaspore. S-a mai discutat despre înfiinţarea unui consiliu operativ al românilor de pretutindeni care să facă legătura diasporei cu Parlamentul de la Bucureşti, despre mass media din diaspora, mărirea numărului de parlamentari pentru străinătate şi înfiinţarea unui Minister al românilor de pretutindeni.

De remarcat lipsa parlamentarilor diasporei şi lipsa reprezentanţilor Ambasadei României de la Roma. Din Marea Britanie au participat la acest simpozion Adrian Cherciu (foto), directorul forumului ROMANi ONLiNE (www.romani-online.co.uk), Ramona Mitrică, directoarea Centrului Cultural Român / Fundaţia Raţiu, şi Ionela Flood, preşedinta societăţii Românca din Londra.

Fotografia diasporei

Mai întâi a fost făcută o fotografie actuală a diasporei. Astfel, am aflat că restricţiile din Spania i-ar putea afecta nu numai pe cei care vor să emigreze acum, ci şi pe românii care se afla deja acolo. Funcţionarii spanioli nu sunt lămuriţi cum se vor aplica restricţiile. În aceste condiţii, blochează orice nou contract de muncă pentru români.

Informaţii inedite au fost legate de numărul românilor din Marea Britanie – oficial sunt 80.000, dar estimările asociaţiilor merg până la 500.000, după cum a spus Adrian Cherciu, directorul ROMANi ONLiNE LTD – şi numărul românilor cu acte din Grecia – 32.000 dintr-un total de 300.000 de români, potrivit unei asociaţii din Atena. O altă dezbatere a avut ca subiect ideea unificării asociaţiilor, cu păreri din Australia – “Când doi români se unesc, unul este şef”, din Canada – “Nu poţi să unifici pe nimeni cu nimeni, mai degrabă e nevoie de unitate în idei” – sau din Serbia – “Dacă nu acţionăm uniţi, ne vom risipi”.

Alte informatii interesante: A crescut foarte mult fluxul românilor care vin în Germania la munca. “Este o adevarata invazie a românilor”, a declarat un reprezentant al asociatiilor din Germania. Vin foarte mulţi şi din România, oameni pregătiţi, care lasă chiar funcţii importante în ţară. în schimb fluxul românesc spre Canada şi Australia a scăzut foarte mult, după intrarea României în UE.

Votul prin corespondenţă

Votul prin corespondenţă a fost un subiect care a provocat dezbateri aprinse. Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a susţinut importanţa votului prin corespondenţă şi chiar a propus ca votul să devină obligatoriu pentru toată lumea.

“Votul prin corespondenţă e discriminatoriu faţă de românii din ţară, de ce să nu aibă şi cei din ţară acelaşi drept?”, a întrebat Adrian Cherciu, Marea Britanie.

Mai mulţi participanţi au fost de părere că pe românii din diaspora nu-i interesează votul. De exemplu la Castellon, în Spania, unde trăiesc 100.000 de români, la ultimele alegeri a votat 5.000 de români. Oricum românii din diaspora nu votează, cu sistemul clasic sau la distanţă. “Românii din diaspora nu sunt interesaţi de politică”, a spus un român din Madrid. De aceeaţi părere şi reprezentantul din Australia, care a fost de acord cu introducerea obligativităţii votului. în Australia, votul este obligatoriu, cine nu se prezintă, plăteşte o amendă.

Vot electronic, a fost soluţia pe care au cerut-o cei mai mulţi participanţi la simpozion. “Noi nu mai recurgem la corespondenţa prin poştă, folosim email. De ce să nu votăm electronic”, a sus un reprezentant din Belgia, ţară unde deja se votează electronic.

Despre moralitatea votului în diaspora: “Locuiesc de 12 ani în Marea Britanie, mi se pare nepotrivit să hotărăsc soarta celor din România”, a menţionat Adrian Cherciu.

Cooperarea în diaspora

Al treilea punct important discutat la Roma a fost cooperarea între asociaţii în diaspora. Asociaţia Românilor din Italia a propus înfiinţarea unui Consiliu de cooperare a românilor din afara graniţelor, cu reprezentanţi din fiecare ţară cu mari comunitaţi de români, delegaţi să facă parte din acest comitet de asociaţiile româneşti din fiecare ţară. Acest Consiliu al românilor de pretutindeni ar trebui să apere drepturile românilor din străinătate, să acţioneze pentru îmbunătăţirea imaginii românilor, să promoveze unitatea asociaţiilor româneşti în fiecare ţară şi la nivel mondial.

Consiliul îşi mai propune să se angajeze activ în politica românească, susţinând candidaţi români din străinătate la alegerile din colegiul diaspora, şi să ne angajeze activ în politica ţărilor gazdă, susţinând candidaţi români la alegeri locale. Prin acest organism, diaspora va propune soluţii la problemele României, folosindu-se de experienţa acumulată în străinătate de profesionişti români emigraţi. în general, consiliul îşi propune să acţioneze pentru normalizarea legăturilor dintre diaspora şi România. Proiectul a fost supus la vot şi a fost aprobat de majoritatea celor prezenţi. A fost aprobat şi un statut, care prevede ca din acest organism să facă parte, ca membri fondatori, participanţii din fiecare ţară de la simpozion, urmând ca în termen de 6 luni, în fiecare ţară, asociaţiile sa-şi desemneze delegaţii în această organizaţie. Asociaţiile din Marea Britanie ar trebui să se întâlnească şi să delege, prin consens, doi reprezentanţi în acest Consiliu.

Pactul de la Roma

La sfîrşitul simpozionului a fost supus votului un document propus de Asociaţia Românilor din Italia, intitulat Pactul de la Roma, care introduce un principiu de consens în diaspora şi descrie intenţia reprezentanţilor diasporei de a participa mai activ la viaţa publică din România şi din ţările gazdă. Pactul de la Roma a fost adoptat cu majoritate de voturi. La sfărşitul simpozionului a fost adoptată următoarea rezoluţie:

«Noi, reprezentanţii asociaţiilor româneşti din afara graniţelor României, reuniţi la simpozionul românilor de pretutindeni de la Roma, am hotărât cu majoritate de voturi aprobarea următoarei rezoluţii:

– Protestăm împotriva restricţiilor impuse de guvernul Spaniei cetăţenilor români pe piaţa muncii. Românii au un aport pozitiv pe piaţa spaniolă a muncii şi nu există riscul sosirii unei mase de români care să perturbe această piaţă. în acelaşi timp, românii sunt cetăţeni europeni şi trebuie să aibă aceleaşi drepturi cu toţi ceilalţi cetăţeni din Uniunea Europeană.

– Cerem tuturor guvernelor care au impus restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români ridicarea acestor restricţii.

– Suntem de acord cu votul prin corespondenţă şi solicităm introducerea votului electronic pentru românii din străinătate.

– Solicităm completarea legii electorale cu o condiţie pentru candidaţii la alegerile parlamentare în colegiul diasporei: orice candidat care se prezintă într-un colegiu electoral din diaspora, să aibă reşedinţa în colegiu de cel puţin cinci ani.

– Anunţăm înfiinţarea Consiliului de Cooperare a românilor din afara graniţelor, care îşi propune să fie vocea românilor de pretutindeni în relaţia cu statul român şi cu statele unde trăiesc comunităţi de români.

– Cerem Guvernul României respectarea şi aplicarea Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Capcană la bancomat

MAE: Nu au fost români răniţi sau reţinuţi