in

Studiu la Londra: Mulți copii adoptați din România sunt retardați, „ar putea avea modificări la creier”

Mulţi copii adoptați din orfelinatele din România de familii britanice, la începutul anilor ’90, se confruntă cu probleme de sănătate mintală şi în prezent, deşi au devenit adulţi. Peste 40% dintre ei au avut contacte cu servicii de psihiatrie.

Este concluzia unui studiu realizat de cercetători de la King’s College London, University of Southampton şi din Germania, publicat în revista The Lancet. Cercetătorii vor să înţeleagă ce s-a întâmplat în creierul foştilor orfani, scanându-le genomul, relatează News.ro, care citează BBC.

orfani-retardati2



Toţi cei 165 de copii adoptaţi din orfelinatele din România la scurt timp după căderea comunismului au avut iniţial întârzieri în dezvoltare şi au suferit de malnutriţie, susține studiul. Mulţi dintre cei care au petrecut mai puţin de şase luni înorfelinate au arătat semne remarcabile de recuperare până la vârsta de cinci sau şase ani, cei care au petrecut mai mult timp în orfelinate s-au confruntat cu probleme sociale, emoţionale şi cognitive mai profunde şi de mai lungă durată.

Ajunși adulți, au dificultăţi în formarea de relaţii şi deficit de atenţie şi concentrare. În același timp prezintă risc mărit de a avea probleme emoţionale în viaţa adultă și sunt mai predispuși să fie șomeri. Peste 40% dintre ei au avut contacte cu servicii de psihiatrie.

Profesorul Edmund Sonuga-Barke, cercetător de la King’s College London, a explicat că este posibil ca “ceva destul de fundamental să se fi întâmplat în creierele acelor copii, în pofida familiilor (adoptive – n.r.) şi a şcolilor pe care le-au frecventat”.

orfani2BBC prezintă, însă, şi un caz fericit al unei orfane românce, în vârstă de 28 de ani, care nu pare să mai aibă de suferit în urma traumelor din copilărie. Adi Calvert a petrecut doi ani şi jumătate într-un orfelinat din România, înainte de a fi adoptată de un cuplu din Yorkshire. Adi spune că nu îşi aminteşte orfelinatul, dar îşi aminteşte că îi era teamă că nu va avea suficientă apă de băut, după ce a fost adoptată.

„Eram foarte deshidratată şi îmi amintesc că intram des în panică din cauza apei şi de unde puteam să o iau. Am băut chiar şi de la un furtun din grădină, când eram foarte mică”, povesteşte ea.

De asemenea, tânăra crede că îi este frică să înoate şi de apa rece pentru că, în orfelinat, făcea baie cu apă rece. În prezent actriţă, cu numele de scenă Ionica, Adi nu pare să aibă traume profunde pentru că a fost neglijată şi subnutrită în primii săi ani de viaţă. “Sunt chiar bine. Ştiu dintotdeauna (de anii petrecuţi în orfelinat – n.r.) şi fac parte din mine, dar nu insist asupra acestui lucru. Mă înţeleg foarte bine cu părinţii mei adoptivi şi sunt mândră că am această viaţă acum”, a adăugat ea.

The Sun: Copii români, sclavi la 6 ani. Muncesc pe nimic la asamblarea jucăriilor din ouăle Kinder

Elevii din Edinburgh construiesc case pentru orfanii români

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

UPDATE – Furtuna Doris a ucis o femeie în Wolverhampton. A fost lovită de o bucată de acoperiș de mărimea unei mese de cafea

Mii de persoane blocate în Euston din cauza trenurilor anulate. Perturbări pe linia Overground, curse suspendate pe Heathrow