Varianta „Mu” a coronavirusului este monitorizată de OMS. Este prezentă și în Anglia

Organizația Mondială a Sănătății monitorizează o nouă tulpină a coronavirusului, denumită varianta „Mu”, identificată pentru prima dată în Columbia, în luna ianuarie, a anunțat agenția ONU pentru sănătate, citată de AFP.

Varianta, care are și numele științific B.1.621, a fost clasificată până în prezent drept „variantă de monitorizat”, a precizat OMS în buletinul său epidemiologic săptămânal privind evoluția pandemiei.

OMS a indicat că varianta prezintă mutații care ar putea prezenta un risc de „evadare imunitară” (rezistență la vaccin) și a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine caracteristicile sale.

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suferă mutații în timp. Majoritatea mutațiilor au un efect redus sau inexistent asupra proprietăților virusului.

Cu toate acestea, anumite mutații pot afecta proprietățile virusului și pot influența, spre exemplu, ușurința cu care acesta se răspândește, severitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale și de sănătate publică.

Public Health England: Persoanele vaccinate transmit varianta Delta LA FEL DE UȘOR ca cele nevaccinate

Apariția, la sfârșitul anului 2020, a variantelor care prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică la nivel mondial a determinat OMS să claseze aceste mutații drept variante de monitorizat și variante îngrijorătoare, pentru a prioritiza activitățile de supraveghere și cercetare la nivel global.

OMS a decis să denumească variantele de monitorizat sau pe cele îngrijorătoare cu ajutorul literelor din alfabetul grecesc, pentru a evita orice stigmatizare a unei anumite țări și pentru a facilita publicului larg pronunțarea numelor.

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de țări, și Delta, prezentă în 170 de țări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate (inclusiv Mu).

Varianta Mu a fost depistată pentru prima dată în ianuarie, în Columbia. De atunci, aceasta a fost raportată şi în alte ţări din America de Sud şi în Europa.

„Deși prevalența mondială a variantei Mu printre cazurile secvențiate a scăzut și reprezintă sub 0,1%, prevalența sa în Columbia (39%) și Ecuador (13%) a crescut constant”, a explicat OMS, relatează Agerpres.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

muncitor rănit Tottenham

Londra: Muncitor în construcții, rănit într-o clădire din Tottenham. Au intervenit pompierii

Leyton împușcat mortal

BREAKING NEWS! Schimb de focuri în Leyton. Adolescent împușcat mortal