Autocolantul se poate dezlipi și relipi pe buletinul pentru votul prin corespondență, a dovedit un român din străinătate, filmând operațiunea.
În imaginile publicate pe Facebook de Daniel Ursache, român din Londra, se vede cum autocolantul cu inscripția ”Votat” poate fi dezlipit și lipit în altă parte, deși acest lucru ar trebui să fie imposibil, iar votul să fie schimbat către un alt candidat. Tânărul român din Marea Britanie arată cât este de simplu ca autocolantul să fie dezlipit și lipit la loc, fără să se observe vreo diferență.
Daniel Ursache, dezlipeşte autocolantul cu menţiunea ”Votat” din caseta în care este înscris numele candidatului USR – Plus, autocolantul rămânînd în perfectă stare. Apoi, îl lipeşte din nou în caseta în care este înscris numele preşedintelui Klaus Iohannis şi îl dezlipeşte şi de această dată, fără ca stickerul sau buletinul de vot să fie deteriorate.
Ursache a postat şi pagina pe care scrie în mod explicit că, ”odată aplicat, autocolantul cu menţiunea ”votat 2019 P turul 1” pe buletinul de vot, acesta nu mai poate fidezlipit fără a nu conduce la distrugerea acestuia”.
Conform art. 14 alin. 5 din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă.
Astfel, plicul cu buletinul de vot trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 7 noiembrie 2019 pentru TURUL 1 şi până la data de 21 noiembrie 2019 pentru TURUL 2.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, susţine că nu este mulţumit de cum a decurs votul prin corespondenţă, considerând că acesta a fost un eşec, în condiţiile în care doar 41.000 de persoane şi-au manifestat interesul de a vota în acest mod.
“Nu sunt mulţumit de votul prin corespondenţă. Am spus de foarte multe ori, votul prin corespondenţă credeam că are un succes, a fost un eşec indiferent indiferent de cât de mult am informat noi cetăţenii, indiferent de câte deplasări am făcut acolo în străinătate în a informa cetăţenii, 41 de mii de cereri nu sunt mulţumitoare. La acest moment deja 17.000 de voturi s-au întors, suntem într-un proces continuu, dar nu este satisfăcător. Cred că dacă s-ar fi introdus şi s-ar introduce şi pentru ţară şi în străinătate cetăţenii ar fi mai implicaţi să voteze prin corespondenţă”, a explicat vineri Constantin-Florin Mituleţu-Buică.
O reacție a venit de la Ramona Ioana Bruynseels, candidată la președinție: ”Dacă este adevărat, atunci este de-a dreptul scandalos. Adresez public câteva întrebări celor care organizează aceste alegeri, guvernului și Autorității Electorale Permanente.
Ce vedem acolo este adevărat, domnilor? Ce garanții avem că votul prin corespondență nu va fi viciat? Cum pot să se asigure cei care votează în acest mod că votul lor, în final, va fi pentru cine a vrut alegătorul? Avem nevoie de răspunsuri la aceste întrebări cât mai repede” a spus Ramona Ioana Bruynseels.