Exodul poporului român nu se oprește. Chiar dacă salariile din România au crescut, oamenii pleacă în același ritm.
România a pierdut, în medie, șase medici în fiecare zi a anului trecut, potrivit datelor de la Ministerul Sănătății, citate de HotNews.
Aproape 2.400 de medici au cerut eliberarea certificatelor de conformitate în anul 2018, adică mai mult de șase medici pe ziMinistrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat că nu este obligatoriu ca toți medicii care au cerut eliberarea acestor certificate de conformitate să plece din țară, putând exista și excepții.
Plecarea medicilor continuă însă să fie indicată ca o sursă de îngrijorare, dar de fapt toate categoriile sociale pleacă, de la specialiști până la necalificați.
La fiecare trei minute, un român a plecat din țară, potrivit datelor din 2017. În primul rând pleacă tinerii.
„S-a format în spațiul public românesc ideea că singura motivație a plecării este legată de loc de muncă, salariu mai mare, venituri mai mari. Nu e corect. Sigur, este principala motivație, dar tot din sondaje știu că există o semnificativă parte din tineretul României care migrează nu numai pentru job, ci şi pentru stil de viață, se duce acolo unde găsește loc de muncă şi mediu de viață cu instituții care funcționează așa cum el şi-ar dori, dar și cu climă potrivită“, explică sociologul Dumitru Sandu, citat de Adevărul.
Dumitru Sandu spune că 80% din diaspora României, care e emigrat după 1989, s-a stabilit în Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, SUA și Ungaria. După 2010, pe lângă țările deja menționate, românii au început să se îndrepte şi către țările scandinave, Olanda și Austria.
Dacă emigrația va continua, conform unor estimări Eurostat, în anul 2080 populația României ar urma să ajungă la 14 milioane de locuitori. Un scenariu optimist. Probabil se va ajunge mult mai devreme la această cifră.