in

Ambasadorul Motoc: „Trebuie să scoatem în față poveștile de succes”

Noul ambasador al României în Marea Britanie, Mihnea Motoc, spune într-un interviu pentru Hotnews, că și-ar dor eliminarea noțiunii de migranți pentru cetățenii europeni care-și exercită mobilitatea. El spune că trebuie „scoase în față” povești de succes ale românilor din Marea Britanie pentru a contracara atacurile mediatice la adresa noastră.



«… Rep: Aveţi vreun obiectiv precis legat de politica Guvernului Britanic faţă de emigranţii români?

Mihnea Motoc: În primul rând, şi nu mă refer numai la discursul oficial, dar şi pe-un plan mai larg, la modul în care se raportează terminologic britanicii la fenomen, îmi doresc să nu mai utilizăm noţiunea de migranţi pentru cetăţeni europeni care-şi exercită mobilitatea.

Nu ştiu dacă o să ajung la rezultatul acesta pentru că mi se pare că e destul de înrădăcinata, lingvistic cel puţin, această etichetare care, cred eu, că distorsionează şi raportarea la fondul problemei. Trebuie precizat că imensa majoritate a cetăţenilor români care se află în Marea Britanie sunt integraţi în muncă şi în societatea britanică şi au o contribuţie valoroasă la aceasta.

Datele existente arată, pe de altă parte, că un număr foarte redus, cel puţin în momentul de faţă, un număr foarte redus solicită prestaţii sociale, sau un anumit tip de prestaţii sociale. Dacă nu mă înşel, cifra este situată între 3.000 şi 4.000. Deci am putea-o considera chiar nesemnificativă.

Rep: În tot cazul, e sub media…

Mihnea Motoc: Da. Majoritatea absolută vin să muncească. Deci legătura între dezbaterea aceasta despre accesul la sistemul de prestaţii sociale specific Marii Britanii, non-contributiv, şi fenomenele care privesc comunitatea activă de cetăţeni români, legătura nu este foarte semnificativa.

Rep: Ea se face, de multe ori, prin prezentarea unor cazuri care într-adevăr sunt puternice din punct de vedere al mass-media şi prin extrapolare.

Mihnea Motoc: Exact! Exact, şi-aceste lucruri – sigur, intrăm acum în sfera unei discuţii despre percepţie şi despre comunicare – antreneaza preocuparea despre cum depăşim dureroasele şi nemeritatele stereotipii negative şi clişee cărora le-am cazut victimă.

După părerea mea, este un proces destul de îndelungat, nu este suficient să enunţi ca obiectiv că vreau să corectez o anumită imagine şi chiar să faci lucruri cu acest obiectiv de a ajusta pentru ca aceasta sa se si schimbe. Părerea mea e că, în primul rând, trebuie adresate raţiunile care tin de ignoranţă pur şi simplu, care se află la baza majorităţii stereotipurilor.

Sunt lucruri de bază pe care trebuie să le comunicăm şi să le spunem, cum ar fi, de pildă, această caracterizare a tipului de prezenţă românească în Marea Britanie, susţinută, în bună măsură, de cifre concrete.

Doi, să vedem, acolo unde apar probleme şi iritanţi reali, să încercăm să le dăm un răspuns prompt şi eficient şi dacă am în vedere anumite exemple de cooperare pe linie poliţienească cu britanicii, cred că acest lucru este posibil şi ar înlătura elemente care devin pretexte pentru generalizări negative. Şi apoi, cu migală, dar în mod proactiv şi sistematic, văzut ce poveşti de succes putem scoate în faţă. Şi cred că sunt atâtea ilustrări, multe au apărut în presa de la noi…

Rep: Si în presa britanică au apărut unele exemple pozitive.

Mihnea Motoc: Da, chiar şi în presa britanică. La noi în mod sistematic. Chiar în timpul vacanţei acesteia cred că nu a existat vreo zi fără un portret de român de succes din Marea Britanie. Sunt poveşti care îşi impun concluziile de la sine.

Trebuie insistat pe povestea de succes despre România ca ţară, ca stat membru NATO şi UE, situat la frontiera externă a celor două organizaţii şi în zona de expunere faţă de dinamicile de securitate de la Răsărit şi carora le face fata dintr-o postură de robustete macro-economică, de optimism şi cu o maturitate democratică şi a instituţiilor din ce în ce mai afirmată. Deci este o ţară a cărei evoluţie cred că poate, în mod credibil, fi prezentata în acelaşi sens ca o poveste autentica de succes.»

Sursa: hotnews.ro

Puteți citi tot interviul pe hotnews.ro.


Avem ambasador în Regatul Unit. Președintele a semnat decretul de numire

Motoc, probleme? Președintele NU a numit un ambasador în Marea Britanie. Jinga pleacă la ONU

Mihnea Motoc, avizat în Parlament pentru funcția de ambasador. Vezi ce spune despre comunitatea românească din UK

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Undă verde! Românii din Marea Britanie vor avea un nou consulat general

13 semne că te-ai născut și ai crescut în România