in

Andrei Iliescu, primul bursier român al Central School of Ballet din Londra: „Dansul pentru mine înseamnă totul. Visul meu este să ajung la Royal Ballet”

Central School of Ballet, Londra. La „Platform Theatre” al University of Arts are loc spectacolul de balet al anilor 2 și 3 ai prestigioasei școli londoneze. Printre tinerii balerini de pe scenă evoluează și Andrei Iliescu, un constănțean de 18 ani, singurul român care învață aici. Este bursier în anul doi de studiu, iar peste câteva săptămâni va fi în ultimul an.

Studenții interpretează scene din piese clasice și momente de dans contemporan. Este pentru prima dată când iau contact cu această formă de artă și este fascinant. În spatele frumuseții de pe scenă stă, însă, o muncă enormă. Pregătirea spectacolului, spune Andrei, a durat mai bine de trei luni, cu repetiții asidue alături de studiul propriu-zis de la școală. La Central School of Ballet pregătirea înseamnă 10 ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Uneori și șase.



„Dansul pentru mine înseamnă totul, nu mă văd făcând altceva, poate că nici nu aș fi bun la altceva și nici nu vreau să fac altceva în viață decât să dansez. Pe mine, dansul mă satisface și mă completează ca om.” Astfel se autocaracterizează Andrei Iliescu în două fraze.

Spune că nu știe dacă el a ales să vină la Londra sau Londra l-a ales pe el. „În urma unei competiții de la Lausane, din Elveția, am primit trei oferte de bursă: una pentru Ecole Superieure de Dance de Cannes Rossela Hightower – Franța, alta de la Royal Swedish Ballet School și cea de-a treia de la Central School of Ballet London.”

„Și așa a fost să fie. Am ales Londra poate pentru că e mai aproape de casă sau poate pentru că dintotdeauna m-a fascinat ideea de a studia în Londra. Plus că directoarea școlii de balet  s-a prezentat foarte frumos, ceea ce m-a fascinat și asta m-a determinat să aleg Londra”, ne-a mărturisit Andrei.

Andrei este unul dintre cei mai talentați tineri artiști români care au ales oportunitatea de a studia și a performa în străinătate, acolo unde munca le este răsplătită pe măsură.

În România, a studiat la Liceul de Coregrafie Floria Capsali București, din clasa a noua, dar a început să baletul la 11 ani, în clasa a cincea, la Colegiul de Național de Arta Regina Maria din Constanța. Deși nu terminase clasa XII de liceu din România, Andrei a fost admis la Central School of Ballet direct în anul II. „Presupun că după ce am fost văzut evoluând pe scenă, cât de bine pregătit sunt, și-au dat seama că ar trebui să intru direct în anul doi”, spune tânărul.

La Londra a descoperit versatilitatea și a ajuns să se descopere mai bine pe sine, ca om: „am găsit cultura englezilor, mi-am înbunătățit limba engleza și am experimentat ceva nou: diferite stiluri de dans pe care acasă nu le-aș fi practicat, cum ar fi dansul contemporan sau jazzul.”

L-am rugat pe Andrei să facă o paralelă între școala de balet românească și cea britanică. Acasă, a spus tânărul artist, existau și ore de cultură generală, în schimb, la Londra, totul este dans, practică. Studiile încep la ora 08.45 și durează până la 17.00-18.00, în fiecare zi, mai puțin duminica.

„În fiecare dimineță începem cu studiile de balet clasic, timp de două ore, după care avem o pauză de 10- 15 minute. Urmează apoi repetițiile pe diferite clase: jazz, contemporan, dance study și alte stiluri din diferite perioade. Cam asta fac eu toată ziua: repetiții. O altă diferență între România și Anglia este că aici, la Londra, se pune accent pe ceea ce știi să faci, pe ceea ce vrei să faci și nu pe ceea ce ar trebui să faci doar pentru că școala impune asta. Este mult mai multă practică decât teorie, pe când acasă învățam mai mult despre cum ar trebui să fac.”

Timp pentru alte activități nu prea există, pentru că duminica, de obicei, este dedicate odihnei. Despre viața de student din Londra, Andrei spune că există mai multe facilități decât în România.

„Cu siguranță ești mult mai susținut de profesori și colegi în cazul în care ai nevoie de ceva”, crede el. Cât despre facilități, acestea constau în transportul gratuit oferit studenților, iar având în vedere prețul transportului public din Londra, este un mare avantaj, reduceri la diferite spectacole, reduceri de 10%-15% la echipamentele de balet pe care trebuie să ți le cumperi singur și care sunt extreme de costisitoare.”

„Am lăsat matematica pentru balet”

Ca elev român, Andrei Iliescu a fost medaliat cu aur la Olimpiada Națională de Coregrafie, apoi a ajuns în semifinalele prestigiosului concurs Prix de Lausanne și a câștigat medalia de argint la competiția World Ballet Competition Open Romania, fiind de asemeneat invitat să danseze în Orlando, SUA. După ce va absolvi, anul viitor, Andrei are de gând să își continue cariera în Londra, într-o companie de balet de aici: „Visul meu este să ajung la Royal Ballet, dar nu exclud nici alte posibilități, cum ar fi English National Ballet, Northern Ballet sau alte companii cu renume. Îmi doresc să rămân în Anglia să dansez.”

Andrei spune că importantă nu este numai partea financiară, chiar dacă banii pe care îi va câștiga la Londra nici nu se pot compara cu salariul unui balerin din România, care nu depășește 300 de euro.

Diversitatea publicului este unul dintre criteriile importante pe care le are în vedere: „aici pot mulțumi o arie foarte mare de public, prin diferite roluri și stiluri, pe când în România nu poți face altceva decât balet clasic.”

După ce își va încheia cariera de balerin, Andrei vrea să aibă propria școală de balet, eventual chiar propria sa companie. Dar cu toate că visează la o carieră britanică, balerinul de 18 ani spune că mereu va considera România acasă.

Se va întoarce mereu cu drag mai ales la Constanța, orașul său natal, la familie, la prieteni, la profesorii pe care i-a avut acolo. Ne-a mărturisit că și-ar dori să danseze și pentru România, dar în momentul de față țara nu îi oferă prea multe. Despre situația sa de român în Marea Britanie, Andrei spune că nu a avut probleme și nici nu speră să aibă. „Știu că sunt oameni care se uită strâmb la tine atunci când spui că ești român”, este de părere acesta. „Dar eu am reușit să trec peste răutăți și am reușit să îmi fac prieteni care mă respectă pentru ceea ce sunt, nu pentru locul de unde vin.”

Cu toate că la Londra va intra în anul trei de facultate, Andrei a trebuit să susțină examenul de bacalaureat în România, în această toamnă. Sistemele de învățământ diferite l-au pus într-o situație destul de delicată. Astfel, după lunile de muncă de la Central School of Ballet, el a susținut examene la română, istorie și geografie.

Dar a recuperat restanțele la celelalte materii, pentru că nimănui nu i-a păsat cât muncește el la Londra. Și nici profesorilor de la Londra nu le pasă dacă a studiat și alte materii: „Aici, ideea este că trebuie să știu să dansez, să devin un bun profesinist în ceea ce fac.” Andrei a luat bacalaureatul din România cu notă mare, iar acum se pregătește pentru ultimul an la la Central School of Ballet.

Dacă ar fi să o ei de la capăt tot balet ai face? „Cu siguranță! Când aveam 10 ani am fost acceptat la Liceul Mircea din Constanța, la secția real, și cu toatea astea am ales dansul. Am lăsat matematica pentru dans pentru că este mult mai emoționant să dansez. Dansul mă satisface emoțional, pe scenă mă simt ca peștele în apă. La repetiție înveți să îți controlezi corpul mai bine, te vezi în oglinzi, îți întrebi colegii, însă pe scenă, când evoluezi, ai reacția publicului în față și pot spune că este fabulos acel moment, e nemaipomenit.”

Mircea Maer

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bisericile românești din Londra găzduiesc seminarii despre drepturile lucrătorilor

Producția de Dustere pentru piața britanică, transferată din India la Mioveni