in

Comisarul european Laszlo Andor: UK nu are dovezi ale turismului social

Fenomenul turismului pentru beneficii sociale este umflat de statele care se tem de eventuale consecințe ale ridicării restricțiilor de pe piața muncii pentru România și Bulgaria, a declarat, vineri, 26 aprilie, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor. “Există o percepţie răspândită în mai multe state membre că este o problemă semnificativă că migranţii vin din alte ţări nu pentru a munci, ci pentru a beneficia de indemnizaţii sociale.



Legislația UE este clară

Dar până acum niciun stat membru nu a furnizat CE dovezi care să susţină această acuzaţie”, a spus Andor, citat de Agerpres. El a precizat că legislaţia existentă privind coordonarea securităţii sociale are prevederi stricte, tocmai pentru a preveni un turism pe scară largă pentru beneficii sociale. „Pentru a beneficia de indemnizaţii sociale într-un alt stat membru, ţările gazdă pot cere ca oamenii să fi lucrat acolo sau să aibă un membru al familiei în această situaţie şi să deţină permis de şedere.

Coaliție împotriva imigranților

Acestea fiind spuse, statele membre pot alege să nu impună cerinţele legislaţiei UE şi pot decide, în schimb, să acorde beneficii persoanelor care nu au dreptul la ele conform legislaţiei UE, de exemplu din motive umanitare”, a adăugat Andor. El a mai precizat că la fel de puţin întemeiată este şi preocuparea că migranţii iau slujbele muncitorilor din ţara gazdă.

“Datele empirice indică faptul că lucrătorii care vin din alte ţări o fac din cauza unor deficite de pe piaţa muncii legate de abilităţi sau de alte aspecte aşa că, mai degrabă, ei completează piaţa muncii locală, a spus oficialul UE.

Guvernul britanic nu are date concrete

Comisarul european a spus că scrisoarea celor patru state care cer întărirea luptei pentru combaterea fraudei sociale este în prezent analizată, dar că, în lipsa unor date concrete, este greu să se formuleze un răspuns. „Suntem conştienţi de anumite preocupări, dar vom dori să vedem implicaţiile concrete. Dacă discuţia este despre securitate socială sau indemnizaţii sociale, atunci chestiunea ţine de miniştrii de afaceri sociale, nu de cei de interne.

Premierul David Cameron începe lupta împotriva imigației

Aşa că trebuie clarificate competenţele în acest dosar”, a precizat Andor. Comisarul european a dat exemplul Marii Britanii: „unul dintre semnatarii scrisorii este Marea Britanie şi este vorba despre o ţară cu care discutăm de ani de zile pentru a analiza aceste declaraţii sau alegaţii de turism pentru beneficii sociale. Am cerut cifre de la administraţie şi nu am primit date concrete.

Şi deja s-a dovedit într-un număr de ocazii că implicaţiile financiare sau estimările privind aşa-numiţii migranţi UE au fost semnificativ umflate. Bineînţeles, asta se întâmplă într-un moment în care aceste ţări şi multe altele anticipează posibilele consecinţe ale ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii pentru România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2014. Însă trebuie analizate tiparele de mişcare ale cetăţenilor din aceste ţări şi asta arată că trebuie să existe o abordare mai prudentă.

Restricţii pentru “turiştii de beneficii”

De exemplu, s-a dovedit că două treimi din cei care au părăsit România în perioada recentă, şi nu este un număr mic, s-au dus în Spania şi Italia. Aşa că preocupările altor ţări trebuie privite cu grijă în acest context mai larg”, a mai spus comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românce arestate pentru proxenetism și extrădate în Suedia

Conspirația cifrelor