Reprezentanții Ford Motor a avertizat-o pe Theresa May că va intensifica pregătirile legate de mutarea producției în afara Marii Britanii, scrie The Times.
Declarația a fost făcută în timpul unei discuții private între premierul britanic și liderii de afaceri, însă reprezentanții Ford nu au fost disponibili pentru comentarii.
Un alt participant la discuție a spus că și alte companii au transmis premierului avertismente similare cu cele ale Ford.
„Nu mai este vorba de planuri pentru întâmplări neprevăzute, luăm măsuri din cauza incertitudinilor. Este ceva real”, a afirmat cel care a participat la întâlnirea cu Theresa May.
Anunțul Ford reprezintă o nouă lovitură pentru industria auto din Marea Britanie, confruntată cu o scădere la aproape jumătate a investițiilor în principal din cauza incertitudinilor legate de Brexit.
Săptămâna trecută, grupul auto Nissan a decis să renunțe la producerea unuia din cele mai cunoscute modele ale sale, crossoverul X-Trail, la fabrica din Sunderland, în nord-estul Angliei, care este în momentul de față principala sa uzină din Europa. Conducerea companiei a evocat indirect Brexitul între motive.
Luna aceasta, Ford a început programul de restructurare a operațiunilor din Europa concediind până la 400 de angajați de la fabrica sa de motoare Bridgend din Țara Galilor. Sindicatele se așteaptă ca în următorii doi ani să fie concediați până la 1.000 de angajați de la Bridgend.
Un purtător de cuvânt la Ford a confirmat decizia: „Compania introduce o schemă de plecări voluntare pentru toți salariații de la fabrica Bridgend, ca parte a restructurării operațiunilor din Europa. Programul vine în urma discuțiilor cu sindicatele privind cerințele uzinei legate de forța de muncă pentru motoarele estimate a fi fabricate în viitorul apropiat”.
Luna trecută, producătorul auto american a avertizat că un Brexit „dur” va costa Ford 615 milioane de lire sterline, în acest an. Ford are circa 13.000 de angajați în Marea Britanie, aproximativ un sfert din forța sa de muncă din Europa.
Reprezentanții Ford spun că va fi vorba de mii de locuri de muncă la care se va renunța, în condițiile în care compania își accelerează planurile pentru a deveni „cea mai de încredere companie mondială, care produce vehicule inteligente pentru o lume inteligentă”.
Pe lângă fabrica Bridgend din Țara Galilor, compania mai are o unitate la Dagenham, în Essex, și o serie de alte facilități pe teritoriul Regatului Unit.
Ford consideră că în urma votului din 2016 privind ieșirea Marii Britanii din UE a înregistrat pierderi de sute de milioane de lire sterline, în urma deprecierii monedei și a scăderii vânzărilor în Regatul Unit.