Premierul britanic, David Cameron, încearcă să își convingă compatrioții că ieșirea din UE ar duce la unele consecințe grave pentru Marea Britanie.
Potrivit RFI, el a avertizat că ieșirea țării din Uniunea Europeană, în urma unui referendum, ar putea muta tabăra de refugiați de la Calais (așa numita Junglă de la Calais) în sud-estul Angliei.
Se așteaptă ca liderul britanic să anunțe luni că în cazul în care Marea Britanie nu ar mai fi membră UE atunci aranjamentele actuale de control al documentelor nu ar mai avea loc în Franța, așa cum se întâmplă în prezent și că imigranții nu vor putea fi controlați decât o dată ajunși pe teritoriu britanic.
Potrivit tratatului bilateral, semnat în februarie 2003 la Le Touquet controalele autocamioanelor cu destinație Marea Britanie sunt efectuate de polițiști de frontieră britanici în porturile franceze, astfel fiind descoperiți numeroși imigranți ilegali ascunși, scrie RFI.
Potrivit tratatului din iunie 2003, Marea Britanie are puncte de control la Calais și Dunkerque, în timp ce Franța are un punct de control similar, la Dover.
Aceștia încearcă să ajungă ilegal în Marea Britanie în TIR-uri ce traversează cu ferryboat-ul sau încercând să se suie în trenul ce transportă autovehicule prin tunelul de sub Canalul Mânecii.
Supranumită “Jungla”, tabără din suburbiile orașului Calais adăpostește în condiții precare circa 5.000 de imigranți din Africa și Asia.
Marea Britanie urmează să organizeze până la sfârșitul lui 2017 un referendum privind ieșirea din Uniunea Europeană, după încheierea negocierilor cu UE privind schimbarea statului țării în cadrul Uniunii.
Un proiect de acord va fi discutat la reuniunea liderilor UE, pe 18 – 19 februarie, la Bruxelles.
Partizanii ieșirii Marii Britanii din UE l-a au acuzat pe Cameron că folosește Jungla de la Calais cu scopul de a-i speria pe votanți. Ei susțin că acordul bilateral cu Franța nu are vreo legătură cu statutul de membru al UE.