in

Guvernul de la Londra va face public documentul acordului dintre Marea Britanie și UE

Acordul cu Uniunea Europeană privind retragerea Regatului Unit va fi publicat marți, 13 noiembrie, după ce în ziua anterioară cabinetul May va analiza înțelegerea, potrivit unui proiect de calendar care este discutat la Londra, scrie The Times.

Ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, se va întâlni, marți, cu negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, în aceeași zi cu publicarea Acordului de Retragere complet și cu conturarea declarației politice, se mai arată în publicația citată.

Miercuri, premierul britanic Theresa May va face o declarație în parlamentul de la Londra, iar un summit UE ar putea avea loc în perioada 23-25 noiembrie.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va părăsi blocul comunitar european la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană dorește să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europene.

Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Dacă acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabilește o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona și de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăște în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar și secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale).

Regatul Unit va deveni în acel moment o țară terță.

Majoritatea britanicilor ar prefera să rămână în Uniunea Europeană

Șofer român transporta 21 de vietnamezi pe care avea de gând să îi introducă în Anglia ilegal. Prins la frontieră

Ministerul Diasporei face angajări. Ce locuri vacante există și ce condiții trebuie să îndeplinești