Guvernul Marii Britanii va cere declanșarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru ieșirea din UE, fără consultarea parlamentului, a declarat premierul britanic Theresa May, după prima ședință de guvern dedicată Brexit.
Potrivit BBC, miniștrii au convenit asupra necesității unui acord unic pentru Marea Britanie care va conține controale pentru cetățenii Uniunii Europene, dar și schimburi comerciale potrivit acordului de liber schimb între țările Uniunii Europene.
May le-a spus colegilor de cabinet, în cursul ședinței, că Marea Britanie „nu va rămâne în UE pe ușa din dos”, ceea ce înseamnă că negocierile pentru părăsirea structurii europene vor fi deosebit de dure. Totodată, primul ministru a declarat că discuțiile cu oficialii UE nu vor începe în acest an.
Conform BBC, ședința de guvern a fost cel mai important eveniment politic de la referendumul din iunie a.c., pe fondul priorităților guvernului de punere în aplicare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
În timpul discuțiilor de la începutul întâlnirii, când accesul presei a fost permis, Theresa May a ținut să anunțe foarte clar: „Brexit înseamnă Brexit”. Premierul a dorit să pună punct, astfel, tuturor speculațiilor cu privire la o eventuală amânare sau chiar anulare a părăsirii UE, ca și ale celor cu privire la un al doilea referendum.
“Vom examina următorii pași pe care trebuie să îi facem și vom analiza și oportunitățile care ne sunt deschise, acum când făurim un nou rol pentru Marea Britanie în lume”, a declarat premierul la începutul ședinței de cabinet.
“Trebuie să ne fie clar că vom face un succes din aceasta – ceea ce înseamnă că nu va fi nici un al doilea referendum, nici o tentativă de a rămâne cumva în UE prin ușa din dos. Și asta noi o vom înfăptui”, a mai spus Theresa May.
Ea a mai afirmat că guvernul nu va declanșa articolul 50 – mecanismul oficial pentru începerea procesului de ieșire din UE – până cel mai devreme la începutul anului 2017. Din acel moment, discuțiile asupra condițiilor de ieșire vor dura doi ani, cu excepția cazului în care toate cele 28 de state membre vor fi de acord să le extindă, titrează BBC.
Un purtător de cuvânt al Guvernului a reiterat faptul că nu este nevoie de un vot al Parlamentului Britanic pentru declanșarea articolului 50. El a mai declarat că miniștrii Cabinetului May au fost de acord cu faptul că Marea Britanie nu va căuta un model pentru relația sa viitoare cu UE.
“Brexit trebuie să însemne controlul numărului persoanelor care vin din Marea Britanie în Europa, dar și un rezultat pozitiv pentru acei care doresc să facă comerț cu bunuri și servicii”, a adăugat acesta.
Același purtător de cuvânt a menționat că Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, care au adunări legislative proprii, vor fi consultate cu privire la Brexit, dar nu vor avea drept de veto. În Scoția și Irlanda de Nord, electoratul a votat în majoritate pentru rămânerea în UE, în timp ce în Anglia (cu excepția Londrei) și Țara Galilor electoratul s-a pronunțat în favoarea ieșirii.
Marea Britanie a votat pentru a părăsi UE, cu scorul de 51,9% la 48,1%, într-un referendum ce s-a desfășurat la 23 iunie. Theresa May, care a susținut rămânerea în Uniunea Europeană, a devenit prim-ministru după ce David Cameron a demisionat la câteva săptămâni de la referendum.