in

Întorsătură neașteptată în cazul Brexit. Instanța este pe cale să trimită decizia în Parlamentul Britanic

Tabăra anti-Brexit a obținut o primă victorie importantă în instanță, la Înalta Curte din Londra.

Un judecător a cerut Guvernului să arate „argumentele secrete” potrivit căroraa decis să nu lase parlamentului decizia pentru declanșarea Articolului 50 din tratatul Uniunii Europene, cu privire la părăsirea blocului comunitar.

Este primul succes major în procesul intentat de organizația „The People’s Challenge” Guvernului britanic, în care se cere avizul Parlamentului înainte de declanșarea Articolului 50, scrie The Independent.

Un judecător a ordonat Guvernului să dezvăluie argumentele juridice “secrete” potrivit cărora s-a decis ca parlamentul să nu fie consultat cu privire la ieșirea din UE.

Audierile în acest dosar vor începe pe 13 octombrie, însă magistratul a cerut publicarea argumentelor ținute la secret de guvern și pe care executivul condus de Theresa May s-a bazat atunci când a hotărât să nu ceară avizul parlamentului cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană.



 

Unii militanți anti-Brexit cred ca acest mecanism le-ar putea permite să stagneze sau să anuleze în totalitate ieșirea din UE, scrie The Independent.

Documentele arată că avocații guvernului intenționează să susțină că este neconstituțional ca parlamentele regionale sau legislativul de la Westminster să aibă autoritatea de a decide dacă va fi sau nu declanșat articolul 50 sau când va fi acesta activat.

De cealaltă parte, organizația „The People’s Challenge” a arătat instanței de judecată că aranjamentele constituționale ale Regatului Unit prevăd că numai parlamentul poate în mod legal să decidă părăsirea UE în sensul articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene. De asemenea, se mai arată în argumentația organizației, ministrul pentru Brexit, David Davis, poate doar notifica Consiliul European în legătură cu o astfel de decizie, odată ce este autorizat să facă acest lucru „printr-un act al parlamentului”.

 

Lucrurile tind să devină și mai tensionate, mai ales că parlamentele regionale din Irlanda de Nord și Scoția pot respecta dorința populației din acele regiuni, respectiv de a nu ieși din Uniunea Europeană. Există deja un alt proces intentat de o coaliție a politicienilor din Irlanda de Nord care cere ca parlamentul regional să aprobe planurile de părăsire a UE, pe motiv că un asemenea act ar putea avea un impact negativ asupra Irlandei de Nord.

Avertisment! Nu vom mai avea dreptul automat de a locui și lucra în Marea Britanie după Brexit

Dezastru economic după Brexit? Directorii marilor companii amenință că își mută afacerile după ieșirea din UE

Boris Johnson: „Articolul 50, invocat la începutul lui 2017”. Theresa May: „Eu decid când ieșim din UE”

Alegătorii britanici nu regretă că au votat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Sfidarea Brexitului! Diplomat britanic, nominalizat pentru funcția de COMISAR pentru Securitate în UE

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cel mai bun prieten al copiilor: „Woogie”, robotul inventat de o echipă de români – VIDEO

PNL propune un plagiator ca reprezentant al românilor din Diaspora în Parlament