in

Analiză: Cât de aproape este Putin să folosească arme nucleare. Ce spun experții britanici

Analiză: Cât de aproape este Putin să folosească arme nucleare. Ce spun experții britanici

Vladimir Putin a plasat arsenalul de arme nucleare ale Kremlinului în „alertă maximă”, ceea ce stârnit panică în ceea ce privește următoarea perioadă.

Președintele rus a învinuit „acțiunile neprietenoase din sfera economică”, o referire la sancțiunile economice impuse țării sale de aliații occidentali și a susținut că lideri ai NATO au făcut „declarații agresive”, forțându-i mâna.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat vina pe remarcile făcute de ministrul de Externe britanic, Liz Truss.

Dictatorul rus arată acum o figură din ce în ce mai beligerantă și izolată, aparent pregătită să recurgă la orice pentru a-și asigura victoria, arată o analiză a The Independent.

Patricia Lewis, directorul programului de securitate internațională al organizației Chatham House, a declarat pentru AP: „În timp de pace, Rusia are elemente de control și echilibru astfel încât să poată fi lansate arme nucleare.”

„Așadar, pentru a putea lansa arme nucleare, președintele Putin trebuie să schimbe statutul din timp de pace în luptă, de unde și expresia „își pune forțele în regim special de luptă”. Probabil că am numi-o pregătire pentru luptă, dar este greu din cauza limbii diferite și a semnificațiilor diferite”, a adăugat Lewis.

Racheta HIPERSONICĂ cu care Putin poate șterge Londra de pe hartă în 5 MINUTE

„Ceea ce pare să fi fost făcut a fost că a creat platforma legală pentru a lansa (armele nucleare) dacă dorește”, a adăugat ea.

Directorul general adjunct al RUSI (Royal United Services Institute), profesorul Malcolm Chalmers, a spus că formularea nu a fost folosită înainte, așa că nu este „pe deplin clar” la ce se referă Putin.

„Nu am văzut nicio raportare privind schimbări în pozițiile forțelor nucleare rusești”, a spus el pentru PA. „Evident că nu am acces la informații secrete, dar nu am văzut rapoarte ca atare.”

„Ceea ce este clar este că acest lucru este conceput pentru a fi ceva pe care trebuie să-l ascultăm. Este conceput pentru a reaminti că Rusia este o putere cu arme nucleare”, a mai spus Chalmers.

Cât de probabil este un atac cu arme nucleare al lui Putin

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că, deși a înțeles preocupările, formularea este o „bătălie a retoricii”.

El a declarat pentru Sky News că „nu va specula” cu privire la ceea ce ar putea face Putin în viitor.

Apoi, Wallace a declarat pentru BBC Breakfast: „Nu vedem sau recunoaștem în felul de expresie sau statutul pe care l-a descris ca ceva care reprezintă o schimbare a ceea ce au în prezent ca poziție nucleară.”

„Este vorba în principal despre faptul că Putin a pus-o pe masă doar pentru a le reaminti oamenilor, a reaminti lumii, că are un efect de descurajare.”

Tom Tugendhat, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, a declarat că Rusia vede armele nucleare de pe câmpul de luptă pur și simplu ca o „explozie mai mare” și ar putea da un ordin militar să le folosească.

racheta hipersonică

Unii experți au afirmat că nu este clar dacă Putin va continua sau nu un atac nuclear, în timp ce alții au anulat posibilitatea, afirmând că distrugerea reciprocă ar fi prea mare.

„Cred că Rusia a stabilit de mult că Occidentul este mult mai speriat de armele nucleare rusești decât Rusiei îi este frică de armele nucleare occidentale și cred că este adevărat”, a declarat Patricia Lewis.

Ea a adăugat: „Există posibilitatea de a riposta împotriva forței convenționale cu arme nucleare în conformitate cu doctrinele occidentale, dar se crede în general că ar fi o ultima soluție.”

„Presiunea asupra altor state cu arme nucleare pentru a le folosi ca răspuns ar fi considerabilă… rușii înțeleg asta, la fel și Occidentul. Deci este un paradox”, a spus profesorul Chalmers.

Ce s-ar putea întâmpla într-un atac nuclear

Dacă Rusia lansează un atac asupra unei țări NATO, experții au spus că ar putea exista lovituri de răzbunare din partea altor națiuni NATO, determinând un conflict despre care Chalmers a spus că va duce la „o situație mai gravă decât cel de-al Doilea Război Mondial”.

Numărul victimelor ar depinde de zona atacată. Armele nucleare au capacitatea de a ucide sute de mii de oameni, în funcție de cât de populată este zona vizată.

Ce arme nucleare are Putin

Bulletin of Atomic Scientists, care a publicat o relatare a arsenalelor nucleare mondiale, compilat de experți de seamă ai Federației Oamenilor de Știință Americani din 1987, și-a actualizat înregistrările privind arsenalul nuclear al Rusiei săptămâna trecută.

Stocul Rusiei este de aproximativ 4.477 de focoase, dintre care aproximativ 1.588 sunt focoase strategice ce pot fi desfășurate pe rachete balistice și în bazele de bombardament greu, în timp ce aproximativ 977 de focoase strategice suplimentare, împreună cu 1.912 focoase nestrategice, sunt ținute în rezervă.

Ce arme nucleare are restul lumii

Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, ultimele cifre afirmă că Regatul Unit are un stoc de aproximativ 225 de focoase nucleare, în timp ce SUA are 5.428, Franța are 290, Pakistanul are 165, China are 350, India are 160, Israelul are 90, iar Coreea de Nord deține 20.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

acordurile brexit

Avertisment în Marea Britanie: Acordurile Brexit nu aduc „beneficii economice reale”

Televiziunea Kremlinului RT (Russia Today) nu mai poate emite în Marea Britanie. I s-a retras licența cu EFECT IMEDIAT

Televiziunea Kremlinului RT (Russia Today) nu mai poate emite în Marea Britanie. I s-a retras licența cu EFECT IMEDIAT