in

Brexit, la un pas de o nouă amânare. Ce date de ieșire propune UE Marii Britanii

Delegații celor 27 de state membre UE se reunesc în această dimineață, 28 octombrie, cu trei zile înainte de data Brexit, pentru a discuta despre solicitarea de amânare a ieșirii din Uniunea Europeană cu trei luni, relatează Reuters.

Propunerea care va fi discutată prevede o amânare a Brexit cu trei luni, până la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE oricând între 30 noiembrie sau 31 decembrie, în caz de ratificare a acordului înainte de aceste termene, transmite Agerpres.

Deputații britanici urmează să voteze, luni după-amiază, asupra unei moțiuni a lui Boris Johnson care propune organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie. Liderul conservator speră ca până atunci să obțină adoptarea în parlament a textelor necesare pentru punerea în aplicare a acordului Brexit pe care l-a convenit în urmă cu zece zile la Bruxelles.

Toate țările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesități unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieșire fără acord și s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Majoritatea țărilor sunt deschise la o amânare de trei luni, doar reprezentanții Franței cerând o justificare pentru acest lucru.

Marea Britanie a făcut un pas suplimentar duminică în direcția unui scrutin anticipat, două partide de opoziție avansând o propunere în acest sens, condiționată de o amânare a Brexit până la sfârșitul lui ianuarie.

La peste trei ani de la referendumul în care britanicii au votat în proporție de 52% pentru părăsirea Uniunii Europene, deputații britanici au aprobat în principiu, pe 22 octombrie, acordul încheiat de UE cu Boris Johnson, dar au respins calendarul pe care acesta dorea să-l impună legislativului.

Marea Britanie trebuia inițial să părăsească UE pe 29 martie, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi pe 12 aprilie și apoi pe 31 octombrie.

Consiliul European decide dacă va mai acorda o nouă amânare a Brexit până anul viitor

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Două noi arestări în cazul celor 39 de cadavre descoperite într-un container frigorific în Essex

Doi șoferi români au fost arestați în Franța. Transportau imigrați în Marea Britanie, într-o remorcă frigorifică