in

Brexit. Parlamentul European confirmă: Europenii care vin în perioada de tranziție vor avea acealeași drepturi ca și cei care au sosit până la momentul BrexitParlamentul European ia notă de acordul politic de principiu intervenit între Uniunea Europeană şi Marea Britanie referitor la o perioadă de tranziție post-Brexit, însă îşi rezervă dreptul de monitorizare a acestuia, a declarat liderul grupului liberal şi coordonatorul PE pentru Brexit, Guy Verhofstadt, potrivit unui comunicat al legislativului european.

„Reafirmăm că nimic nu este convenit până când nu este totul convenit şi că Parlamentul European va decide dacă acordul final de retragere negociat este acceptabil sau nu”, afirmă comunicatul emis luni.

„Salutăm confirmarea că cetățenii UE care vin în Marea Britanie vor beneficia de aceleaşi drepturi ca şi cei care au sosit înaintea începerii perioadei de tranziție şi că propunerile Marii Britanii care promovau discriminarea între cetăţenii UE sosiţi înainte şi după începutul perioadei de tranziţie au fost respinse”, menţionează sursa citată.

„Salutăm confirmarea de către Marea Britanie că soluţia ‘de backstop’ de evitare a unei frontiere dure la graniţa irlandeză, aşa cum a fost propusă de Comisia Europeană, va fi inclusă în acordul de retragere”, adaugă comunicatul PE.

Acesta salută, de asemenea, ”eliminarea art. 32 care limitează dreptul la liberă circulaţie pentru cetăţenii britanici în UE-27′. ‘Vom continua să facem presiuni în favoarea acestui drept (…) În acelaşi spirit, vom continua să facem presiuni pentru eliminarea oricărei limitări a revenirii cetăţenilor UE în Marea Britanie”, menţionează textul citat.

„În sfârşit, în ce priveşte procedura de ‘înregistrare‘ a cetăţenilor UE-27, vom avea o întâlnire specială a Grupului de coordonare pentru Brexit cu comisiile LIBE, JURI şi de muncă ale PE cu Ministerul britanic de Interne, pentru a evalua sistemul propus şi a ne asigura că acesta este într-adevăr ‘lin, transparent şi simplu şi că vor fi evitate orice obstacole administrative nenecesare”, a mai declarat acesta.

Sursa: Agerpres

IMPORTANT! UE și Marea Britanie au căzut de acord asupra termenilor din perioada de tranziție

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Manelistul Dani Mocanu, trimis în judecată. Acuzat că plasa fete unor proxeneți din Marea Britanie și România

Protest inedit în Londra. Mai mulți parlamentari conservatori au aruncat pește în Tamisa.