in

Cadou de CRĂCIUN: Acordul post-Brexit cu UE, la un pas de a fi semnat. Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la o înțelegere

Marea Britanie și UE sunt pregătite să anunțe acordul post-Brexit, în ajunul Crăciunului, scrie Financial Times.

Lucrările la textul acordul vor continua, mai scrie publicația citată, dar s-a ajuns la un acord privind concurența loială și drepturile de pescuit.

Marea Britanie și UE au finalizat aseară un acord istoric post-Brexit care va defini relația comercială viitoare, reducând riscul ca Regatul Unit să iasă haotic din piața unică europeană, la 1 ianuarie.

Boris Johnson, premierul britanic, va confirma semnarea unui tratat azi, în ajunul Crăciunului, după o serie de discuții de ultim moment la Bruxelles, punând capăt celor nouă luni de negocieri tensionate.

Oficialii UE și cei al Marii Britanii au lucrat miercuri seară până târziu, pentru a finaliza textul, care va păstra comerțul fără taxe între UE și Marea Britanie și va proteja cooperarea în alte domenii, cum ar fi securitatea.

Ambele părți au anunțat că termenii relației post-Brexit au fost în esență stabiliți. Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a scris pe Twitter, joi dimineață, că „lucrările vor continua toată noaptea”.


Ce trebuie să facă cetățenii români care doresc să se stabilească în UK după 31 decembrie 2020. Anunț important de la Ambasada României în Marea Britanie!

Lira sterlină s-a tranzacționat aproape de maximul anului față de dolar, joi, pe măsură ce așteptările au crescut cu privire la anunțul acordul, crescând cu 0,5%, adică 1,3559 dolari.

Deși textul este descris ca un acord comercial „subțire”, acesta va oferi o platformă legală pe care cele două părți pot reconstrui relațiile, la mai mult de patru ani după votul pentru Brexit, din 2016.

Ultimele zile de negocieri au fost dominate de discuții despre drepturile de pescuit ale UE în apele Regatului Unit, în prezent în valoare de aproximativ 650 milioane de euro pe an.

Potrivit surselor din interior, acordul include o perioadă de tranziție de cinci ani și jumătate, timp în care ambarcațiunile UE vor avea acces garantat la apele de pescuit din Marea Britanie. Drepturile de pescuit ale UE vor fi reduse însă cu 25% în comparație cu acum, cu efect de knock-on al creșterii cantității de pescadoare britanice.

Parlamentul European a anunțat deja că nu va vota acordul înainte de sfârșitul anului. Dar Bruxellesul are opțiunea de a aplica provizoriu acordul, până când europarlamentarii îl vor vota, în 2021. Acordul comercial va atenua problemele economice cauzate de Brexit, dar comerțul dintre cele două părți va fi în continuare afectat de o cantitate imensă de noi documente și controale la frontieră, după ieșirea Marii Britanii din piața unică și din uniunea vamală.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marea Britanie, atacată de A DOUA MUTAȚIE a coronavirusului, și mai agresivă, provenită din Africa de Sud

Revolta șoferilor de la Dover continuă. Camionagii români, în primele rânduri ale protestului: „Am doi copii care plâng acasă pentru că nu mă vor vedea de Crăciun”