Premierul britanic David Cameron şi-a întrerupt vacanţă din Italia şi s-a întors urgent la Londra, unde a mobilizat 16.000 de poliţişti şi a convocat o reuniune extraordinară a Parlamentului. Violenţele, cele mai grave din ţară din ultimii peste 30 de ani, constituie cea mai gravă criză cu care s-a confruntat David Cameron în cele 15 luni de când se află la putere.
“Nu vom permite instalarea pe străzile noastre a unui climat de frică”, a spus Cameron, adresându-se parlamentarilor britanici, reuniţi pe 11 august într-o sesiune extraordinară.
“Aceasta este criminalitate, pur şi simplu. Iar pentru aceasta nu există scuze” , a insistat el. “Nu este o problemă de sărăcie, ci de cultură. O cultură a violenţei, lipsei de respect faţă de autoritate“, a continuat Cameron.
Premierul britanic a anunţat noi măsuri represive, în special posibilitatea ca poliţia să poată da la o parte fularele, măştile sau cagulele de pe feţele persoanelor suspectate de activităţi infracţionale.
Guvernul va analiza, de asemenea, condiţiile de introducere a unor interdicţii de circulaţie, iar Cameron nu a exclus, pe viitor, implicarea armatei.
“Responsabilitatea mea este de a veghea să fie luată în considerare orice eventualitate, inclusiv dacă există sarcini pe care le poate prelua armata, pentru a lăsa mână liberă poliţiei, pe linia frontului”, a declarat el. Cu doar un an înainte de Jocurile Olimpice de la Londra, a mai apreciat el, este necesar ca Marea Britanie să arate altfel.
Poliţia, care a făcut faţă cu greutate situaţiei, a fost criticată pentru aparenta incapacitate de a restabili ordinea şi pentru reticenţa în folosirea tacticlor mai dure. Scotland Yard a anunţat că 111 ofiţeri şi cinci câini de poliţie au fost răniţi în timpul celor trei nopţi consecutive de revolte violente din Londra.
500 de detectivi lucrează la identificarea vandalilor care nu au fost încă arestaţi, investigaţia fiind chiar mai extinsă decât cea privind atentatele de la 7 iulie.
Guvernul britanic a decis să facă apel la un agent american, specialist în lupta împotriva bandelor, considerând că acestea au jucat un rol major în revolte.
Suspendarea ajutoarelor
Potrivit unui sondaj publicat de Sunday Express, 70 la sută dintre britanici sunt favorabili suspendării ajutoarelor sociale pentru părinţii agresorilor. În acelaşi sens, David Cameron a apreciat că autorii violenţelor din Marea Britanie ar trebui expulzaţi din locuinţele sociale.
“Trebuie evitate răspunsurile simpliste”, a spus însă liderul laburiştilor, Ed Miliband. “Este ceva cultural, este legat de sărăcie … Sunt probabil amândouă“, a apreciat el.
Un capitol aparte sunt străinii care au luat parte la revolte, şi care vor fi deportaţi în ţările de origine. Peste 150 de persoane din afara Marii Britanii au fost arestate. “Credem cu fermitate ca străinii care au încălcat legea trebuie daţi afară din Marea Britanie cu prima ocazie”, a declarat ministrul Imigraţiei, Damian Green.
Potrivit legilor privind imigraţia, delincvenţii care nu au cetăţenia unui stat al Uniunii Europene sunt imediat pasibili de expulzare în cazul în care sunt condamnaţi la 12 luni de închisoare.
Cetăţenii europeni pot fi expulzaţi dacă primesc o sentinţă de 12 luni de închisoare pentru trafic de droguri, infracţiuni violente sau delicte cu caracter sexual, sau dacă sunt condamnaţi la 24 de luni de închisoare pentru orice fel de tip de delict.