Consecințele sărăciei în Anglia: cele mai sărace femei au aceeași sănătate la 60 de ani ca și cele mai bogate la 76 de ani.
O femeie în vârstă de 60 de ani din cele mai sărace zone ale Angliei are de obicei același nivel de boală ca o femeie cu 16 ani mai în vârstă din cele mai bogate zone, potrivit unui studiu privind inegalitățile în materie de sănătate, publicat de The Guardian.
Fundația pentru Sănătate a constatat un decalaj la fel de grav, în ceea ce privește sănătatea bărbaților. La vârsta de 60 de ani, un bărbat care trăiește în cele mai defavorizate zone din țară are, de obicei, o stare de sănătate asemănătoare cu cea a unui bărbat din cele mai bogate zone la vârsta de 70 de ani.
Consecințele sărăciei în Anglia
Analiza datelor NHS efectuată de thinktank arată, de asemenea, că femeile din cele mai sărace zone ale Angliei sunt diagnosticate cu o boală de lungă durată în medie la vârsta de 40 de ani, în timp ce acest lucru se întâmplă cu cele din zonele cele mai prospere abia la 48 de ani.
Femeile sărace petrec 43,6 ani, adică 52% din durata vieții lor, fiind afectate de o boală diagnosticată, în timp ce în cazul colegelor lor mai înstărite, acest interval este de 41 de ani, adică 46% din ciclul lor de viață.
În plus, femeile din mediile cele mai defavorizate mor în medie la 83,6 ani, cu peste cinci ani mai devreme decât speranța de viață de 88,8 ani a femeilor înstărite.
Și pentru bărbați a aproape aceeași situație
De asemenea, se așteaptă ca bărbații cei mai săraci să petreacă 42,7 ani fără boli, în timp ce în rândul celor 10% din populație cu cele mai bune condiții financiare este mult mai mult – 49,2 ani. Iar speranța lor de viață este de 78,3 ani, față de 87,1 ani pentru cei mai bogați.
Constatările subliniază inegalitățile socio-economice mari și înrădăcinate din Marea Britanie în materie de sănătate, pe care pandemia Covid-19 le-a evidențiat. Miniștrii au promis că vor face din combaterea acestora o prioritate, ca parte a angajamentului de nivelare, dar o carte albă promisă în acest sens a fost amânată.
Cercetătorii conduși de Toby Watt au declarat că rezultatele lor sunt probabil cele mai exacte publicate până acum, deoarece se bazează pe date care detaliază interacțiunile pacienților cu serviciile de îngrijire primară și cu serviciile spitalicești și, spre deosebire de studiile anterioare, nu se bazează pe starea de sănătate declarată de către oameni.