Consiliile locale din Anglia pregătesc reduceri masive de locuri de muncă și servicii după ce au avut pierderi majore din cauza investițiilor în aeroporturi, cinematografe și birouri.
Astfel, scrie Daily Mail, datele de la Institutul de Studii Fiscale sugerează că peste 30 de autorități locale obțin acum un sfert din venitul lor anual din investiții comerciale, multe dintre acestea fiind achiziționate în 2016, într-o perioadă de cheltuieli imobiliare.
Magazinele, birourile și cinematografele au fost închise, iar aeroporturile au fost lăsate în mare parte abandonate, după impunerea restricțiilor din luna martie.
Consiliul Manchester și consiliul Luton, spre exemplu, au pierdut circa 100 de milioane de lire sterline din dividendele obținute de la aeroporturi.
Guvernul a refuzat să ofere sprijin financiar consiliilor, Ministerul Locuințelor, Comunităților și administrațiilor locale afirmând că „trebuie să ia în considerare riscurile și oportunitățile atunci când ia decizii comerciale”.
Consiliul municipal Luton finanțează aproximativ un sfert din serviciile esențiale ale orașului prin veniturile obținute de la aeroportul Luton, care a închis parțial clădirea terminalului și a permis doar un mic număr de zboruri în timpul pandemiei.
Criza ar putea duce la pierderea a 365 de locuri de muncă din consiliul local, în condițiile în care va pierde aproximativ 30 de milioane de lire sterline din dividendele de la aeroport.
În mod similar, consiliul municipal al orașului Manchester pierde 70 de milioane de lire sterline, tot din dividendele încasate de la Aeroportul din localitate.
Autoritatea și alte nouă consilii învecinate dețin 65% din compania ce operează aeroporturile Manchester, Stansted și East Midlands.
Consiliul din Ashford, Kent, deține un complex cinematografic, Consiliul Thurrock din Essex a investit 700 de milioane de lire sterline în proiecte de energie regenerabilă, iar alte autorități au active, inclusiv la benzinării și supermarketuri.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Locuințelor, Comunităților și Administrației Locale a declarat: „Consiliile sunt responsabile pentru gestionarea finanțelor și trebuie să ia în considerare în mod corespunzător riscurile și oportunitățile atunci când iau decizii comerciale”.
Guvernul a alocat circa 3,2 miliarde de lire sterline finanțare autorităților locale pentru a le ajuta să facă față impactului provocat de coronavirus asupra cheltuielilor și veniturilor lor.
Ce cred epidemiologii despre virusul care ne-a schimbat vieţile. Trăiește sau nu pe timpul verii?