Noul Cabinet va avea, în premieră în istoria post-decembristă, un minister special pentru românii de pretutindeni, anunță Agerpres.
Gazeta Românească a aflat din surse că pentru șefia acestui nou minister, una dintre variante este Eugen Nicolicea, liderul grupului PSD din Camera Deputaților. Zilele trecute, Nicolicea i-a batjocorit pe românii din străinătate care au stat la cozi în diaspora în 2014, comparându-i cu hoții de buzunare.
«E de discutat si ce fel de mobilizare a fost in 2014… daca a fost. Nu e greu sa faci o coadă la vot. Sunt adusi niste oameni care se misca de o asa maniera incat… gata, s-a format coada! (…) Știți cum se intampla cu hoții de buzunare din autobuze. Unul blochează o ușa și ceilalti aglomerează…”, a spus Nicolicea, vineri 30 decembrie, la Antena 3.
Deputatul Nicolicea nu este la prima gafă: tot într-o emisiune la Antena 3, el a cerut ca Biserica Ortodoxă să-i excomunice pe procurorii DNA pentru că au îndrăznit să-l cheme pe mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, la audieri. Cunoscut ca baron de Mehedinți, Nicolicea a fost multă vreme omul lui Miron Mitrea în partid, supraviețuind căderii acestuia.
Pentru șefia ministerului diasporei se mai vehiculează numele deputatului de Vrancea Angel Tîlvăr, fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni.
Potrivit Agerpres, structura noului Guvern va rămâne identică, în linii generale, dar vor fi înființate cel puțin patru noi ministere: un minister al turismului, un minister al apelor și pădurilor, un minister al românilor de pretutindeni și unul pentru IMM-uri și antreprenoriat.
Potrivit ultimelor informații de la sfârșit de an, din guvern vor face parte numai reprezentanții PSD şi ALDE. După ce Klaus Iohannis l-a nominalizat, în 30 decembrie, ca premier desemnat pe Sorin Grindeanu, Dragnea vrea ca în 4 ianuarie noul guvern să depună jurământul.
Iată ultima variantă despre posibila componență a guvernului:
Români de Pretutindeni – Eugen Nicolicea / Angel Tîlvăr
Economie – Mihai Tudose
Interne – Gabriel Vlase/Mihai Fifor
Apărare/Comunicaţii – Georgian Pop
Externe – Bogdan Aurescu
Dezvoltare şi Administraţie Publică – Sevil Shhaideh/ Lia Vasilescu
Finanţe – Eugen Teodorovici
Fonduri europene – Marius Nica/ Cristian Socol
Transporturi – Mihai Fifor
Sănătate – Florian Popa/ Ionel Sinescu
Cultură – Daniel Barbu
Educaţie – Sorin Câmpeanu
Mediu – Daniel Constantin
Agricultură – Daniel Botănoiu
Energie – Andrei Gerea
Tineret şi sport – Gabriel Petrea
Relaţia cu Parlamentul – Steluţa Cătăniciu/Graţiela Gavrilescu